Jeruzalem – Als haatzaaiers zijn ze elkaars gelijken. Met de democratie en politieke tegenstanders vegen beiden de vloer aan, en voor kritische media en onafhankelijke rechters zijn ze allergisch. Ze zijn in aanvaring gekomen met de wet en hebben zichzelf uitgeroepen tot schuldeloos slachtoffer van een heksenjacht. Geen van beiden peinst erover om op te stappen. Ze leken elkaars alter ego, Donald Trump en Benjamin Netanyahu.

Trump dankte zijn enorme populariteit in Israël aan de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de bezette Golanvlakte en de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal met Iran. Netanyahu dacht Trump in zijn zak te hebben. Maar toen Israëls demissionaire premier tot twee keer toe geen regering bleek te kunnen vormen raakte Trumps geduld op. ‘Wat is dat voor een systeem daar?’ vroeg hij zich hardop af. ‘Ze hebben voortdurend verkiezingen en er wordt niemand gekozen.’ Hij voorspelde dat als hijzelf zich in Israël kandidaat zou stellen, hij 98 procent van de stemmen zou krijgen.

Het Amerikaanse besluit om de Israëlische nederzettingen op de Westoever niet meer als illegaal te beschouwen was Trumps afscheidscadeautje voor Netanyahu. Waarom heeft Trump hem laten vallen? De verklaring komt van een van zijn medewerkers: ‘De president houdt niet van losers.’ Voor Netanyahu moet dat een extra stimulans zijn geweest om de kabinetsformatie door oppositieleider Benny Gantz onmogelijk te maken. Daarom maakte hij zijn extreem-rechtse rivaal Naftali Bennett minister van Defensie om te voorkomen dat hij zou overlopen naar Gantz. Daarom benoemde hij een nieuwe minister van Justitie, die prompt met modder naar de rechters begon te gooien. Daarom startte hij een nieuwe haatcampagne tegen het Arabische bevolkingsdeel en de parlementariërs van de Arabische partijen, die Gantz hun gedoogsteun hadden beloofd. En daarom lanceerde hij een nieuwe aanval op Gaza. Deze joeg niet alleen 35 Palestijnen de dood in maar oogstte ook het applaus van Gantz, die daardoor de steun van de Arabische partijen verloor en zijn formatieopdracht moest teruggeven.

Het heeft Netanyahu niet mogen baten. Openbaar aanklager Mandelblit heeft besloten dat hij zich in drie zaken moet verantwoorden voor fraude en bedrog en in de ergste van de drie ook voor corruptie. Voor- en tegenstanders zijn de straat op gegaan. In zijn partij Likud is muiterij uitgebroken. De troon van Bibi de Loser wankelt.