Waarschijnlijk doelde hij op de kranten The Jerusalem Post en Ha’aretz, die onterecht vermeldden dat de bijeenkomst vanavond besloten zou zijn. En dus sprak organisator Marc Zell een publiek van zo’n 150 Trump-aanhangers toe, dat eigenlijk al voor de helft uit pers bestond.
De locatie van de bijeenkomst, restaurant Harp of David op de Zionsberg, geeft een adembenemend uitzicht over historisch Jeruzalem. De stad die, als het aan Trump ligt, tot eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël zal worden verklaard. Het is slechts een van de vele redenen waarmee Zell, vice-voorzitter van Republicans Overseas, het publiek wil overtuigen op Trump te stemmen. ‘Hij zal de Amerikaanse ambassade direct van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen. En hij heeft toegezegd dat hij Israël nooit zal dwingen tot een tweestatenoplossing. Donald Trump is een ware vriend van Israël.’
De naam van ‘die andere’ kandidaat wordt liever niet genoemd. We bevinden ons immers op een heilige plek, die anders ‘besmeurd’ wordt. Wanneer haar naam toch valt, roepen mannen: ‘Sluit haar op!’ Hillary Clinton mag dan de grote favoriet zijn onder Amerikaanse Israëliërs, in dit gezelschap komt de duivel er nog mooier van af. De nucleaire deal met aartsvijand Iran, waar zij voorstander van was, wordt haar zwaar aangerekend, evenals haar inzet voor een totale bevriezing van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. ‘In feite heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen acht jaar een antisemitisch beleid gevoerd’, meent David Friedman, een persoonlijke vriend van Trump. Als hij wint, wordt Friedman zelf ambassadeur in Israël. Dat is al beloofd.
Dan is het tijd voor de lang verwachte videoboodschap die Trump voor deze bijeenkomst heeft opgenomen. Hij benadrukt zijn persoonlijke band met het jodendom. Zijn dochter Ivanka is immers met een joodse man getrouwd en de kleinkinderen worden joods opgevoed. Hij zal zowel Amerika als Israël weer veilig maken.
Een vrouw betreedt het podium om Jeruzalem een ode toe te zingen. De aandacht van het publiek verslapt. Wanneer er een stilte valt, roept een verveelde puberjongen giechelend ‘Allahu Akbar’. De gehoopte reactie blijft uit. Er worden nog drie sprekers aangekondigd, maar een flink aantal mensen gaat al weer naar huis.