‘Toen ik een paar jaar geleden hier begon, als pastor van de First Baptist Church, telde deze kerkgemeenschap negen leden. Ambridge stond ooit bekend als de stad met de meeste kerken per hoofd van de bevolking in heel Amerika, maar mijn gemeenschap was klein. Sinds de uitbraak van corona zijn er bijna honderd mensen bijgekomen. In zekere zin is de pandemie een zegen geweest. Ik zeg weleens dat het virus ervoor heeft gezorgd dat de schapen zijn teruggekeerd naar de stal.

In de kerkbanken zie ik nu de diversiteit van Ambridge weerspiegeld, oud en jong, met allerlei achtergronden. Elke vrijdagmiddag eten we samen in de kerk, eens in de maand houden we hier op de parkeerplaats een bijeenkomst voor iedereen in deze gemeenschap. Dan delen we ook levensmiddelen uit. Iedereen brengt blikken, eieren, dat soort dingen langs. We staan dichter bij elkaar dan ooit tevoren.

Ambridge is een plek die draait om familiebanden en de kerk, dat sleept ons erdoorheen. We staan onder druk, kijk naar de winkelstraat hier. Ik zie veel lege panden. Dan is de kerk een veilig toevluchtsoord. We hebben plekken nodig waar we elkaar kunnen ontmoeten. Daarom heb ik de kerk ook altijd open gehouden, we hebben geen zondag overgeslagen. Wie wil kon komen, voor wie liever thuisbleef was de dienst te zien op Facebook en Zoom. Het is een grondwettelijk recht om naar de kerk te kunnen gaan. Uiteindelijk is het evangelie de enige hoop die we hebben.

Ook de overtuigingen van christenen staan onder druk in dit land, we voelen dat steeds meer. Daar gaan deze verkiezingen ook over. Kijk, ik ben een pastor en hou er traditionele opvattingen op na. Er staat hier dus een conservatief op de kansel, dat valt niet te ontkennen. Maar ik probeer politiek buiten de preek te houden. Ik wil dat iedereen zich hier welkom voelt.

Maar ik ga natuurlijk ook stemmen, en daarbij laat ik me leiden door wie het meest de christelijke ideeën verdedigt en het beste is voor de kerk. Ik zoek in een presidentskandidaat naar God. Vier jaar geleden kwam ik uit bij Donald Trump, en nu weer. Trump heeft tekortkomingen en veel van wat hij zegt staat haaks op de christelijke boodschap, ik weet het, maar geen enkel mens is perfect. Ik ben er zeker van: Trump is door God neergezet om Amerika te helpen.

Volgens mij zijn de zwaarste tijden achter de rug. We gaan richting het einde van deze pandemie en langzaam komt de bedrijvigheid terug in Ambridge. Aan het einde van de tunnel zien we het licht van Jezus Christus.’