Mexico-Stad – Twee jaar geleden schrokken klanten van een supermarkt in Tijuana, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, op toen er midden tussen de auto’s op het parkeerterrein een drone neerstortte. Toen de politie het apparaat van dichtbij ging bekijken bleek er niet zoals gebruikelijk een camera onder te hangen, maar een pakket met drie kilo methamfetamine.

Het ongeluk was het eerste bewijs dat de Mexicaanse drugshandelaren aan het experimenteren waren met een nieuw transportmiddel. En wel in Tijuana, waar al lang een muur tussen beide landen stond. De narcos, met name het kartel van Sinaloa van El Chapo Guzmán, hebben jarenlang een voorliefde gehad voor tunnels precies onder de grens door. Maar met de moderne technologieën zijn die niet meer nodig.

In een komisch filmpje op YouTube zie je Donald Trump voor zijn splinternieuwe muur staan, zichzelf op de borst kloppend terwijl achter hem een hele stoet illegale immigranten uit een tunnel omhoog komt en de VS binnenwandelt. Voortaan moet hij echter ook omhoog kijken. Het argument van de muur als wapen tegen de toestroom van drugs uit Mexico is gezien de komst van de drones ridicuul.

Voor de stroom wapens in omgekeerde richting zijn de onbemande apparaten te licht en die blijven dus op de klassieke manier de grens over gaan. Maar geen Amerikaanse autoriteit maakt zich druk over de export van wapens, ook niet als die bij de Mexicaanse drugscriminelen belanden.

‘Drones zijn de volgende fase in het offensief van de drugskartels om de muur van Donald Trump te omzeilen’, zei Mike Vigil, ex-chef internationale operaties van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst dea, in een interview. ‘Ze zijn niet duur, makkelijk te vervoeren en te bedienen, en een stuk goedkoper dan een tunnel.’

Volgens de Amerikaanse Rekenkamer zijn tussen 2011 en 2016 67 tunnels onder de grens ontdekt. Er werden 534 ultralight vliegtuigjes gespot die met drugs het Amerikaanse luchtruim binnenkwamen, en 309 snelle rubberboten en pleziervaartuigen met drugs onderschept. De Rekenkamer meldt dat Homeland Security heeft vastgesteld dat de drugsgroepen nieuwe strategieën en transportmiddelen als onderzeeboten gebruiken, maar geen enkel oog heeft voor de nieuwe wapens die fundamenteel zijn: drones.

Neem bijvoorbeeld de Chinese Spreading Wings S900. Die wordt aangeprezen op internet als ‘lightweight, highly portable and easy to carry’. Met armen die opgevouwen kunnen worden om ruimte te besparen is de S900 gebouwd om mee te nemen naar waar je ook maar moet zijn. Wanneer je dan wilt vliegen kan hij klaar zijn voor take-off in een paar minuten. ‘Nooit eerder was een professionele hexacopter zo portable en zo makkelijk te vervoeren.’

Tot je dicht bij de grens bent, bijvoorbeeld. De drone heeft een maximum vliegtijd van achttien minuten, weegt 3,3 kilo en kan met een gewicht van 8,2 kilo opstijgen. In de folder en de bijgeleverde video hangt er een flinke camera onder. Maar de goede verstaander begreep het al: de drone kan de lucht in met een lading van bijna vijf kilo drugs. Het apparaat is online te bestellen voor rond de 1500 dollar.