The New York Times is deze week begonnen met het publiceren van selecties uit interviews die journalist en biograaf Michael D’Antonio afnam met Donald Trump. Als de gesprekken iets laten zien, volgens de Times, is het dat Trump een man is die een bijna pathologische noodzaak ervaart tot winnen. Of die innerlijke drang hem een stabiele en emotioneel zindelijke kandidaat maakt lijkt gedurende de campagne voldoende te zijn beantwoord – dat het in hem een buitengewoon talent heeft ontwikkeld om vernederingen te transfigureren tot iets wat lijkt op winst of profijt is onmiskenbaar. Trump: ‘Ik heb nog nooit een mislukking gekend (…) omdat ik een mislukking altijd heb veranderd in een succes.’

Medium maxresdefault

Nu het steeds waarschijnlijker lijkt dat Trump de verkiezingen min of meer zeker zal verliezen neemt de speculatie over wat hij met zijn bijzondere talent gaat doen toe. De meest besproken optie is de lancering van zijn eigen televisiezender – Trump TV. Hoewel Trump ontkent dat hij in zoiets is geïnteresseerd, interpreteren verschillende media de première van Trump Tower Live afgelopen maandag (via Facebook) als een eerste test.

De gedachte dat Trump zijn eigen tv-zender zou beginnen is bovendien nog om een andere reden niet echt vreemd. De strategie zou volstrekt consistent zijn met de eindeloze reeks Republikeinse jeremiades over de media, in ieder geval sinds Nixon in het Witte Huis tegen Kissinger zei: ‘Never forget. The press is the enemy. The establishment is the enemy. The professors are the enemy. The press is the enemy. Now write it down on a blackboard a hundred times and never forget it.’ Sinds Nixon is de aanklacht tegen ‘de media’ door met name (hoewel niet uitsluitend) conservatieve politici, opiniemakers en andere opportunisten een beproefde strategie in de poging van diezelfde groep om een alternatieve werkelijkheid te creëren waar hun politiek – ondanks de diepe afhankelijkheid van nauwelijks verholen racisme, kwezelarij, ideologisch extremisme, mislukte economische bakerpraatjes, religieus fundamentalisme, homofobie en misogynie – toch de schijn van verstand konden ophouden. Dit is de alternatieve werkelijkheid van FOX News – en wellicht vlug van zijn aanstaande collega Trump TV.

Trumps aanhang van het eerste uur is de ultieme doelgroep voor die alternatieve werkelijkheid: verloren, goedgelovig en woedend. In die zin is het in Trumps belang om de komende dagen tot aan de verkiezingen zijn ultieme pitch te maken: de hele wereld, alles en iedereen, van de media tot de overheid, van Clinton en haar handlangers tot de top van de Republikeinen, en ten slotte de geheiligde instituties van de Amerikaanse democratie zelf, iedereen is corrupt, maar er is één dappere zender die weerstand blijft bieden. Wanneer Clinton eind januari de eed aflegt, zien we misschien Trump die tegen zijn gedesoriënteerde publiek, verdwaald in de schemerzone tussen realiteit en dystopische fictie, schreeuwt: ‘I AM YOUR VOICE.’ George Orwell was beschaafd genoeg om de dagelijkse dosis dwangmatige haat tot twee minuten te beperken, Trump denkelijk gewiekst genoeg om zich de potentie van een 24-uurs-netwerk te realiseren.

Dat het bescheiden idealisme van de democratie daarvan uiteindelijk het voornaamste slachtoffer is hoeft geen toelichting, maar dat is misschien dan ook haar grootste weeffout: niemand is ooit vlug en vies rijk geworden aan de instandhouding ervan.


Beeld: Youtube