New York – Onlangs vergeleek The New York Times het aantal keren dat Donald Trump als president publiekelijk gelogen heeft met hoe vaak zijn voorganger Barack Obama dat deed. Volgens de krant heeft Trump in tien maanden zes keer zo vaak gejokt als Obama in acht jaar tijd. De verschillen zitten hem niet alleen in het aantal. Zo ‘loog’ Obama voornamelijk om zijn voorstellen rooskleuriger voor te stellen. Bleek later dat zijn bespiegelingen niet helemaal juist waren, dan trok hij ze terug of onthield hij zich van het herhalen ervan. Trump houdt daarentegen vast aan zijn leugens, hoe opzichtig ook (‘de massa’s tijdens mijn inauguratie waren twee keer zo groot als bij Obama!’), terwijl ze ook in uiteenlopende categorieën vallen – zeg maar van ‘diep pathetisch & kinderachtig’ (de aantallen op de inauguratie) tot ‘gevaarlijk’ (‘Ik heb de popular vote verloren vanwege drie tot vijf miljoen illegale stemmen’) en ‘extreem vals’ (de nieuwe belastingwet gaat hem persoonlijk miljoenen dollars kosten).

Wat die belastingwet betreft: die komt volgens Trump vooral ten goede aan gewone Amerikanen en zal tot grote economische groei leiden. Dit wordt zelfs door gevestigde conservatieve denktanks als het American Enterprise Institute tegengesproken. De consensus onder fiscale specialisten is dat het Republikeinse plan vooral vermogende Amerikanen en grote bedrijven ten goede komt en dat het tot een enorme groei van het begrotingstekort gaat leiden, wat de Republikeinen uiteraard gaan aanwenden om nieuwe bezuinigingen door te voeren.

De nieuwe belastingwet, mits die wordt aangenomen, is tevens het enige parlementaire succes van de regering-Trump, die verder eigenlijk alleen kan bogen op een ongeëvenaard hoog aantal benoemingen van conservatieve rechters en het inperken van overheidsreguleringen middels presidentiële verordeningen. Het was nog moeilijk genoeg om in de Senaat het benodigde aantal stemmen te vinden voor de belastinghervorming. Zo werd de weigerachtige Republikeinse senator Bob Corker (Tennessee) pas zondag over de streep getrokken toen een provisie aan de wet werd toegevoegd die uitermate gunstig is voor grootschalige vastgoedinvesteerders, zoals Corker zelf, en Trump. Tegen ABC News deed de tweede Republikeinse man in de Senaat, John Cornyn uit Texas, bezwaren tegen de provisie af door te verklaren: ‘Eén detail halen uit een wet van duizend pagina’s en dan zeggen: “hier gaat iemand beter van worden” – dat vind ik gewoon hetzelfde als de hele wet uit zijn context halen.’