The Shrink Next Door © Beth Dubber / Apple TV+

Isaac Steven Herschkopf is een Amerikaans psychiater van het roemruchte soort: iedereen in upper class New York heeft van hem gehoord, hij verschijnt regelmatig op chique feestjes, onder anderen O.J. Simpson, Brooke Shields en Gwyneth Paltrow hangen graag met deze Ike. En dan woont hij ook nog in een veredeld kasteel in de dure wijk The Hamptons, waar de trouwe tuinman Marty dagelijks klusjes uitvoert.

Dit was, kort samengevat, de basis van de meeslepende podcast The Shrink Next Door, waarin de Amerikaanse journalist Joe Nocera als buurman toevallig in het verhaal van Ike en Marty tuimelt. Aanvankelijk is Nocera simpelweg geboeid door dat grootse, luxueuze leven naast hem, maar dan doet hij een ontdekking: Marty is helemaal niet de tuinman, hij is de eigenaar van dat enorme huis. En hij wordt al tijden behandeld door Ike, die meer en meer de regie over het leven van zijn patiënt heeft overgenomen.

De podcast werd een internationale hit, dus wordt het nu een serie. Hoe ergerlijk zulke mediamechanismen soms ook zijn – alles wat naar succes riekt wordt gereproduceerd – toch is dit iets om naar uit te kijken. Uiteindelijk draait dit verhaal namelijk niet om New York of om één merkwaardige psychiater, maar om manipulatie, en om hoe iemands grenzen steeds verder vervagen.

Opvallend: afgaande op de trailer heeft Nocera zelf helemaal geen rol in de serie, wat iets van de gelaagdheid of in elk geval van de journalistieke puzzelachtergrond uit het verhaal zal halen. Daartegenover staat dat er qua casting frisse keuzes zijn gemaakt. Tuinman Marty – baard, krulhaar – wordt gespeeld door Will Ferrell, toch vooral bekend om zijn droogkomische rollen. Zijn tegenspeler is Paul Rudd, eveneens iemand die doorgaans in lichte films te zien is. Het doet vermoeden dat er ondanks alle ernstig verstoorde machtsdynamieken ook een lichte toets in The Shrink Next Door aanwezig zal zijn. En misschien, hopelijk, wordt dit daarmee zo’n fijne serie die gelijktijdig een fascinerend onderwerp uitdiept en zichzelf niet ál te serieus neemt.

The Shrink Next Door is vanaf november te zien via Apple+