Uit een onderzoek van het Vegetarisch Sportfront onder duizend sporters en tienduizend gewone mensen zijn opmerkelijke resultaten naar voren gekomen. Het onderzoek, dat zijn zijn weerslag heeft gekregen in het rapport Tegenwerken en voordringen: een quickscan naar de sporter in de mens en de mens in de sporter concludeert dat sporters niet veel verschillen van gewone mensen. Ook, of juist, topsporters, atleten bekend van radio en vooral televisie, blijkt ‘niets menselijks vreemd’ te zijn, in weerwil van wat het publiek, dat graag (half)goddelijke kwaliteiten toedicht aan zijn sporthelden, graag denkt. Enkele bevindingen:
De sporter denkt in de eerste plaats aan zichzelf. In eerste instantie gaf slechts 22 procent dat toe, maar uit verder onderzoek bleek dat 98 procent van de respondenten nooit eerst aan een ander dacht. (Professionele sporters kunnen zelfs niet zonder die eigenschap, zeggen ze zelf. Wielrenner Lance Armstrong bijvoorbeeld: ‘Wielrennen is een egoïstische sport. Alles draait om jou. Zeker, het is ook een teamsport. But at the end of the day it’s all about you, about egoism. Misschien móet je wel een beetje egoïstisch zijn als je de sport goed wilt beoefenen.’)
Hier zien we een treffende overeenkomst met de gewone mens in het gewone leven. In the end it’s all about you, about egoism. Ook 96 procent van de gewone mens is te beroerd om een poot uit te steken voor iemand anders. Hij is bang en laf en gemeen. Hij peinst er niet over zichzelf in dienst te stellen van iets of iemand anders of zich ergens voor op te offeren – tenzij het direct in zijn eigen belang is.
Hij roddelt gretig en maakt anderen graag zwart. (‘Maar niet verder vertellen hè?’)
Hij heeft het altijd slechter dan een ander. (‘O, dat heb ik ook. Maar dan erger.’)
Hij denkt niet na maar oordeelt direct. Liefst negatief. Over zichzelf positief.
Hem is altijd meer en ergers aangedaan dan iemand anders. (‘O, dat heb ik ook gehad. Maar dat was niet mijn eigen schuld. En het was erger dan bij jou.’)
Hij stelt zich aan en neemt niet de verantwoordelijkheid voor zijn eigen fouten.
Hij denkt dat geld gelukkig maakt. Zoals Ronald Koeman, die als PSV-trainer zei: ‘Ik blijf. Nee hoor, ik ga niet weg bij mijn club.’ En twee dagen later vertrok hij naar Valencia omdat hij daar meer kon verdienen.
Hij is oninteressant. Hij heeft niets te melden. Hij loopt desondanks met een dikke nek rond.
Hij is onverdraagzaam en steekt geen poot uit voor een ander (of was dat al gezegd?) Maarten van der Weijden, Olympisch zwemmedaillewinnaar: ‘Als sporter moet je egoïstisch zijn, je moet in een tunnel zitten en wat er allemaal om je heen gebeurt niet zien.’
Ook de gewone mens zit in een tunnel.
Hij is altijd verongelijkt. Hij heeft heel veel rechten. En nauwelijks plichten.
Zoals Ronald Koeman, die zijn nieuwe club Valencia naar de gallemiezen hielp door wanprestaties en pas vertrok na zeven miljoen euro afscheidsbonus te hebben bedongen.
Verder blijkt uit het onderzoek dat zowel de sporter als de gewone mens onbeleefd is, afgunstig, gierig, benepen en onbehouwen. 78 procent spuugt op straat. 84 procent kauwt kauwgom met open mond en laat zijn hond op straat poepen zonder het op te ruimen.
Ruim de helft van de respondenten lacht als iemand anders uitglijdt over een bananenschil en zijn arm breekt. 66 procent zegt dat hij in de gracht zal springen als daar iemand ligt te verdrinken, maar slechts twee procent doet dat ook (bij slecht weer is dat 0,03 procent).
Wordt een medeschepsel belaagd door twee agressieve pubers, dan steekt 88 procent geen poot uit.
De sporter zeurt graag en veel. Over alles. Hij vindt het te warm als het warm is en te koud als het koud is. Als het er tussenin is, dan vindt hij het ook niks. Vroeger was alles beter.
Als hij autorijdt, dan stopt hij voor een zebrapad wanneer er mensen zijn die hem zien. Wordt hij niet opgemerkt, dan scheurt hij dwars door de rij overstekende oude vrouwtjes heen en claxonneert drie keer opgewekt op de koop toe.
Zoals Ronald Koeman, die een prachtig spelende club als AZ met tactische waanideeën naar de filistijnen helpt en te beroerd is om daar de verantwoordelijkheid voor te nemen.
Volgende maand wordt een begin gemaakt met een vervolgonderzoek, waarvan de resultaten zullen worden gepubliceerd in de quickscan Het leven als steeple chase. De bevindingen worden voorgelegd aan de minister van Sport en aan de koningin.