De economische crisis in Griekenland biedt nieuwe kansen. Dat begreep ook de Turkse premier Tayyip Erdogan, toen hij vorig jaar een minister naar het buurland stuurde. De minister drukte de Grieken op het hart dat de Turkse regering ze de helpende hand wilde reiken. Op het eerste gezicht een mooi gebaar, maar Erdogan wilde vooral in eigen land scoren. Want de rijke Grieken, waar de Turken decennia met jaloezie naar keken, die zo makkelijk lid van de EU werden, die wél de Olympische Spelen mochten organiseren: deze Grieken mogen nu geld lenen van Turkije. De Grieken gingen er niet op in, want zij wisten ook wel dat een Turkse lening veel meer betekent dan een financiële gunst.
Maar dat was een jaar geleden. Een jaar later is de Griekse nood nog hoger geworden en moet Griekenland snel geld vinden om haar schulden te betalen. Snelwegen, spoorwegen, havens, vliegvelden en nog veel meer worden de komende tijd geveild. Tijdens de hele crisis hebben Turkse kranten foto’s afgedrukt van Griekse eilanden die volgens geruchten worden verkocht. Het Turkse volk keek watertandend, maar die eilanden zijn nog altijd niet in de uitverkoop gedaan. Havens wel, om maar een voorbeeld te noemen. Maar de volgende vraag is of de Grieken ook aan Turken gaan verkopen. De steenrijke zakenman Nihat Ozdemir staat klaar om de ‘eerste’ Griekse grond Turks te maken - niets minder dan de haven van Tessaloniki, de geboortestad van Kamal Atatürk, stichter van de Turkse republiek en de man die het Griekse leger uit Turkije heeft verjaagd.
In alle eerlijkheid hebben de Turken nooit geaccepteerd dat ze hun grote rijk hebben verloren. Ze hebben geprobeerd om een klein stukje terug te winnen door in 1974 een deel van Cyprus te bezetten, maar beseffen nu dat veldtochten door de rest van de wereld niet worden getolereerd. Ze hebben zich erbij neergelegd, ze gaan geen oorlog meer voeren. Maar de eilanden, de havens, de vliegvelden: die willen ze wel kopen, in alle beschaafdheid.