Istanbul – Een brede glimlach komt te voorschijn onder zijn nog bredere, gitzwarte snor. Fatih Mehmet Maçoğlu staat omringd door kameraden op de trappen van het gemeentehuis nadat de Turkse Hoge Kiesraad zijn benoeming tot burgemeester van de oostelijke provinciehoofdstad Tunceli heeft bekrachtigd. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd Maçoğlu als enige burgemeester van de Turkse Communistische Partij verkozen in Turkije.

De afgelopen vijf jaar was Maçoğlu al burgervader in Ovacık, een plaatsje gelegen in de door natuurschoon overladen Pülümür-vallei. De regio, ook wel bekend onder zijn historische naam Dersim, zag zich recent met geweld geconfronteerd. In 2016, toen de strijd tussen de pkk en het Turkse leger oplaaide, getuigden uitgebrande minibussen langs de weg van Tunceli naar Ovacık van de slag die er geleverd was.

Te midden van het geweld ontpopte Maçoğlu zich tot een populaire en hard werkende burgemeester. Hij stichtte een collectief dat onder meer bonen en kikkererwten verbouwt op de vruchtbare valleigrond. Samen met ‘communistische honing’ vonden de organische producten hun weg naar de maag van de bewoners en naar andere delen van het land. Het nieuwe imago van de stad gaf zelfs het toerisme een duwtje in de rug. In het hippe Cuba Café prijkt Karl Marx naast Castro-koffie op de lunchkaart.

Zoals het een communistische burgemeester betaamt laat Maçoğlu de meeste privileges van het ambt links liggen en pleit hij voor transparantie van de gemeentelijke uitgaven. Hij stapt dagelijks in zijn eigen auto, terwijl de bewoners van Ovacık van een gratis stadsbus gebruik maken. Het budget van de gemeente hangt aan een groot spandoek aan de gevel van gemeentehuis. ‘Iedereen heeft er recht op te weten hoe hun geld wordt uitgegeven’, luidt zijn adagium.

Tijdens zijn campagne voor het hoogste ambt in Tunceli kondigde Maçoğlu al aan in de grote stad net zo te werk te willen gaan als de laatste vijf jaar in Ovacık. Kort na zijn verkiezing sneuvelde de muur voor het gemeentehuis, als teken dat alle inwoners welkom zijn op zijn kantoor.

Op de dag van zijn inauguratie kreeg Maçoğlu direct te maken met een onaangename verrassing. Uit de boekhouding, die de afgelopen twee jaar gerund werd door een uit Ankara aangestelde bewindvoerder, kwamen flinke schulden naar voren. Voor Maçoğlu reden te meer om ook in Tunceli een spandoek aan het gemeentehuis te hangen. Zonder muur ervoor zal het extra goed zichtbaar zijn.