Istanbul – De Turkse grond heeft meer te bieden dan hazelnoten, watermeloenen en pistachenoten. Overal in het land komen er duizenden nieuwe flats bij, in Istanbul verrijzen vele trotse wolkenkrabbers. In alle ijver hebben de Turken de afgelopen jaren ­doorgebouwd. Want de rijker wordende Turken zouden het verdienen om in mooiere huizen te leven. En nu diezelfde Turken de miljoenen gloednieuwe woningen niet betrekken, rijst de vraag: hebben de Turken dan toch niet genoeg geld om met z’n miljoenen tegelijk te verhuizen naar de flats die al zo lang leegstaan?

Nog nooit is de bouwgekte zo immens geweest in Turkije. De particuliere bouwers en het staatsbedrijf Toki hebben in de afgelopen negen jaren meer dan zes miljoen nieuwe woningen geleverd. Vierenhalf miljoen van deze huizen wist men te verkopen, de overige anderhalf miljoen wachten nog op klanten. Grote, bekende bouwbedrijven als Fi Yapi zijn reeds omgevallen. Andere luiden de alarmbel. Maar ondanks de verontrustende berichten over de bouwmarkt en het beangstigende voorbeeld van Spanje deinst de Turkse regering niet terug. Plannen liggen klaar om in verband met het aardbevingsgevaar en de slechte toestand van de oude huizen nog eens zes miljoen woningen uit de grond te stampen.

Gaat deze bouwdrift de stabiele Turkse economie van de laatste jaren in gevaar brengen? De banken hebben van het bedrag van 44 miljard dollar dat ze aan bouwers hebben geleend in ieder geval twee miljard nooit meer teruggezien. Was in 2011 het aantal leners die niet terugbetaalden 8,5 procent, in 2012 was dat gestegen tot veertien procent. Maar de regeren­de AK Partij blijft gas geven. De populariteit van de regeringspartij en van premier Erdogan hangt namelijk nauw samen met het tempo van de economische groei. En de motor van deze groei is de bouwsector. Om een impuls te geven aan de bouw heeft het Turkse parlement vorig jaar een wet aangenomen die alle belemmeringen voor de verkoop aan buitenlanders heeft weggenomen. Maar noch de Turken noch de buitenlanders laten zich lokken naar de nieuwe wooncomplexen waar ruime woningen, zwembaden, speeltuinen en veel mooi groen staan te wachten. Vooralsnog zitten veruit de meeste Turken achter de ramen van hun krakkemikkige huizen verbaasd naar de wolkenkrabbers te kijken, de ene nog hoger dan de andere.