Istanbul – Het zijn de Turken die de Iraanse gezinnen kapotmaken, zo verklaren Iraanse bestuurders op hun nationale staatstelevisie. Alleen al in Teheran is het aantal echtscheidingen in een jaar met zes procent toegenomen. Iran is zelfs vierde in de wereld als het om het aantal echtscheidingen gaat. Frustrerende statistieken voor de bestuurders van een land waar de wetten van de koran gelden en waar het gezin niet alleen de hoeksteen van de samenleving is, maar ook als heilig wordt beschouwd.

Hoe weten de Turken de Iraanse koppels dan uit elkaar te drijven? Volgens de geestelijk leiders in Iran zijn de Turkse soapseries de bron van alle kwaad. Net als in het hele Midden-­Oosten vinden deze series ook in Iran gretig aftrek bij de vrouwen. Ondanks het strikte verbod op de soaps weten de hippe Turkse televisiehelden dankzij satellietschotels ook de Iraanse woonkamers te bereiken.

De vrouwelijke karakters in de Turkse soaps hebben het uiterlijk van mannequins, ze zijn ontwikkeld, praten mooi, hebben een kleurrijk leven en blaken van het zelfvertrouwen. Bovendien hebben deze schitterende dames één ding gemeen: als het mannetje zijn taken verzuimt huppelen ze naar de rechter voor een echtscheiding.

Dan zie je ze in hun korte rokjes apart gaan zitten in de kleurige kamers van de kinderen: ‘We moeten het vandaag over iets hebben wat niet zo plezierig is, lieverd. Ik en je vader hebben het besluit genomen om te scheiden.’ Het kind huilt even, zij uiteraard ook, maar in de volgende aflevering gaat het leven gewoon door, vaak met een nieuwe knappe man die bloemen aan de deur brengt.

Kan het zijn dat de Iraanse vrouw zich zo laat beïnvloeden door de fantasiewereld van Turkse scenarioschrijvers voor wie op papier de stad Istanbul een equivalent is van New York? ‘Onzin’, zegt een Iran-kenner op de Turkse televisie. ‘Niet de Turken zijn de oorzaak van de toename van de echtscheidingen, maar de verslechterende economische situatie in het land. Door het embargo van de laatste jaren is de financiële situatie van gezinnen alleen maar erger geworden.’

Maar mochten de soaps wel ten grondslag liggen aan de scheidingsgolf in Iran, dan is er ook goed nieuws: sinds kort draait een Turkse zender een nieuwe serie over een hecht gezin waarbij de man de vrouw zelfs uit de gevangenis ontvoert. Bij dit stel dus geen sprake van een echtscheiding. In ieder geval niet de komende twintig afleveringen.