Ook na deze afschuwelijke daad schreven Turken, onder wie een bekende Turkse zanger, dat vrouwen die uitdagende kleding dragen het aan zichzelf te danken hebben dat ze slachtoffer worden van dergelijk mannengeweld.
Maar een simpele blik op de foto’s van de slachtoffers van de afgelopen tijd logenstraft deze islamistische argumentatie: alle soorten vrouwen zijn ten prooi gevallen aan de niet aflatende mannelijke agressie van de afgelopen jaren, of ze nu de meest traditionele hoofddoeken droegen of westerse kledij. De toenmalige Turkse minister van Justitie verklaarde in 2007 dat het aantal vrouwenmoorden in een paar jaar met maar liefst 1400 procent was toegenomen. Sindsdien gaat er haast geen dag voorbij zonder het nieuwsbericht over een nieuwe door een (ex-)echtgenoot of vriend vermoorde vrouw.
Isil Kurt van het platform ‘Stop de vrouwenmoorden’ praat ook een week na de moord op de twintigjarige studente met een van boosheid trillende stem als ze door de telefoon uitlegt waarom er maar geen einde komt aan deze trend: ‘Turkse mannen kunnen het maar niet verkroppen dat vrouwen tegenwoordig hun eigen lot willen bepalen. Ze zijn in hun mannelijke eer gekrenkt wanneer een vrouw zegt te willen scheiden. De opkomst van het internet, mobiele telefoons en betere reismogelijkheden maken dat de Turkse vrouwen veel vaker hun eigen weg willen bewandelen. En dat moeten ze niet zelden met hun levens bekopen.’
Ozgecans dood heeft in Turkije meer losgemaakt dan alle andere vrouwenmoorden hiervoor. De manier waarop de studente aan haar einde kwam, was blijkbaar de druppel die de emmer deed overlopen. Turkse vrouwen overal in het land houden grote demonstraties, waarop veelvuldig met de beschuldigende vinger naar de islamistische leiders wordt gewezen die met hun vrouwonvriendelijke retoriek de mannen tot agressie zouden aanmoedigen. Ze verwijzen naar uitspraken als dat de vrouwen thuis horen te zitten, dat man en vrouw niet gelijk zijn, dat zwangere vrouwen zich niet op straat horen te begeven, enzovoort.
Afgelopen weekeinde gingen ook tientallen Turkse mannen in Istanbul met minirokken de straat op om de vrouwen een hart onder de riem te steken. Deze ludieke actie is inmiddels door de sociale media overgenomen. Duizenden Turkse mannen poseren nu in de rokken van hun zusjes en vriendinnen op Twitter en Facebook.