Bovendien mag de politie zonder tussenkomst van de rechter burgers tot twee dagen vasthouden. De oppositie spreekt nu van de geboorte van een politiestaat.

De besprekingen van dit nieuwe veiligheidssysteem in het parlement liepen regelmatig uit op vechtpartijen tussen de parlementsleden. Vooral de Koerdische oppositie verzette zich fel tegen deze plannen van de akp. De vrees bij de Koerden is dat de politie voortaan veel slachtoffers gaat maken onder de Koerdische demonstranten. Ook de Turkse oppositie is van mening dat de nieuwe wetgeving een extra bijdrage gaat leveren aan het toenemend autoritaire gedrag van president Tayyip Erdogan. De uit de akp gestapte onafhankelijke parlementariër Hakan Sukur twitterde: ‘De regering heeft al onze vrijheden gekaapt. De politie mag nu met ons doen wat die wil. We zijn volledig overgeleverd aan de wil van de politie.’

Volgens de regeringspartij zijn deze maatregelen genomen om de veiligheid van burgers en politieagenten veilig te stellen. ‘De oppositie is tegen deze nieuwe wetgeving omdat ze Turkije in chaos willen brengen. Wat is er fout aan hard optreden tegen lui die molotovcocktails gooien en slachtoffers maken? Moeten we het toelaten dat demonstranten hun gezichten verhullen en katapulten als wapens hanteren?’ aldus akp-Kamerlid Mehmet Erdem.

Deze zomer worden de belangrijke algemene verkiezingen gehouden in Turkije. Mocht de Koerdische partij hdp, die nauwe banden heeft met de guerrillabeweging pkk, door de kiesdrempel van tien procent buiten het parlement blijven, dan is het onvermijdelijk dat grootschalige demonstraties gaan plaatsvinden. De vraag is dan of de protesten helemaal uit de hand lopen en de gebeurtenissen leiden tot een verdeling van het land.

Het Turkse parlement heeft in dezelfde zitting ook een wet goedgekeurd die het Turkse internetverkeer nog meer aan banden legt. De nieuwe internetregelgeving geeft de premier en de ministers de mogelijkheid om websites direct uit de lucht te laten halen. Het is straks aan deze bewindslieden om te bepalen welke sites inhoud publiceren die tegen de belangen van het Turkse volk indruist. Bovendien mag de censuurcommissie voortaan iedere internetsite voor 48 uur op zwart zetten. In die twee dagen wordt de inhoud van de site ‘verschoond’ en kan die daarna weer online gaan.