Istanbul - Cengiz Gul ziet er niet verkeerd uit. Beter gezegd: Cengiz Gul zag er niet verkeerd uit. De 25-jarige jongeman is namelijk vorige week onder het mes gegaan voor een gezichtstransplantatie. De tweede in Turkije en voorlopig de laatste; de transplantatietrots heeft zulke vormen aangenomen dat de Turkse regering genoodzaakt was om er een stokje voor te steken. Het was twee maanden geleden dat de Turken te horen kregen dat vaderlandse chirurgen de allereerste gezichtstransplantatie gingen verrichten. De artsen in Antalya namen de negentienjarige, grotendeels verbrande Ugur Acar onder handen - bij de verbranding had hij de helft van zijn neus verloren. Dat de tiener het gezicht van een veertiger kreeg, stelde de trotse Turken enigszins teleur, maar omdat het eindresultaat naar behoren was en de arme Acar voortaan een neus en een normale huid had, werden de Turkse artsen in Antalya door het volk en zijn leiders op de schouders geklopt.
Het was waarschijnlijk die liefdevolle benadering van hun collega’s waardoor artsen in Ankara er opeens ook zin in kregen. Halsoverkop werd aangekondigd dat artsen van het ziekenhuis Hacettepe in de hoofdstad hun collega’s in Antalya gingen overtreffen, want ze gingen niet alleen de tweede gezichtstransplantatie in Turkije realiseren (bij Cengiz Gul dus) maar ook de allereerste transplantatie van twee benen en twee armen bij één persoon. Een absoluut unicum in de wereld. Helaas voor die man verliep de operatie desastreus. Het hart van de twintiger kon een lichaam dat opeens twee keer zo groot was niet aan en begaf het. De familie van de man maakte heisa in het ziekenhuis en beweerde dat ze verkeerd waren ingelicht door de artsen.
Na dit dodelijke geval boog de Wetenschapsraad zich over de gang van zaken, ook over de transplantatie bij Gul. Volgens de eerste berichten heeft het ziekenhuis met de gegevens van de patiënten gesjoemeld om koste wat het kost de operaties uit te voeren. Of de berichten over fraude kloppen is niet met zekerheid te zeggen, maar iedere Turk kan met een blik op de foto van Gul vaststellen dat er rare dingen gebeuren in Ankara. Cengiz Gul is namelijk een beetje verbrand, maar voor de rest heeft hij een doorsnee gezicht, versierd met een charmante sik. De Wetenschapsraad moet nu uitvinden hoe de artsen de jongen zo ver hebben gekregen om zijn ‘mooie’ gezicht weg te gooien.