Zaterdag 15 september begint in België Yambi, een grootschalige kunstmanifestatie waarbij hedendaagse Congolese kunst uit alle disciplines centraal staat (t/m 30 oktober). 11 september wordt door Ethiopiërs uitbundig gevierd, omdat dan volgens hun jaartelling het nieuwe millennium begint. Ter gelegenheid hiervan organiseert het Utrechtse RASAeen festival (21 t/m 23 september). Uit dit rijke programma een tip: het unieke concert van Alèmu Aga, bespeler van de mystiek zoemende begana (Ethiopische lier, ook bekend als de harp van koning David, klinkt als progressieve electro). In het Muziekgebouw aan het IJ staat lusafone muziek een weekend lang centraal: muziek uit Portugeestalig Afrika, met dwarsverbanden naar de voormalige kolonisator (17 en 18 november, www.amsterdamworld.nl).

Tijdens het afgelopen Holland Festival bewezen twee krasse knarren van de Amerikaanse avant-garde nog steeds uiterst vitale en intrigerende muziek te kunnen leveren. Music in 12 parts, een vroeg werk van Glass, bleek niets aan kracht te hebben ingeboet en Celestial Excursions van Ashley werd een even hallucinerende als ontroerende ode aan de ouderdom. Méér Philip Glass in de week van 20 tot en met 27 oktober, op verschillende locaties in Groningen, terwijl ook de muziek van Robert Ashley hier weer te horen zal zijn. Op woensdag 14 november presenteert Ensemble MAE(voorheen Maarten Altena Ensemble) in Paradiso Robert Ashley – a portrait.

Verder niet te missen: percussionist Luisito Quintero (Bimhuis, 5 september), een eerbetoon aan Umm Kulthumm, de grootste Arabische diva ever (Muziekgebouw aan het IJ, 14 september), razend knappe en aangrijpende Hongaarse gypsy-jazz van saxofonist Mihaly Dresch en trompettist-violist Ferenc Kovacs (Bimhuis, 26 september) en de Tunesische udspeler Anouar Brahem, samen met de Britse jazzbassist Dave Holland (Muziekgebouw aan het IJ, 9 december). Mis ook de Malinese singer-songwriter Habib Koité niet: live is zijn groep een sensatie. Tip: ga hem op 28 september beluisteren in Flagey, een uitstekende reden om eens af te reizen naar deze prachtige Brusselse concertzaal. Deze oude omroepstudio werd vijf jaar geleden heropend na een grondige renovatie en is nu de fraaist gelambrizeerde concertzaal voor jazz en wereldmuziek in Brussel.