Het is nog maar kort geleden dat we juist de stad uit wilden. We geloofden in het grootse gebaar van de Bijlmer; architect en ‘believer’ Pi de Bruijn liet zich door de utopie op sleeptouw nemen en zag in die hoge flats even hooggestemde idealen. Later kwam de pragmatiek van de Vinexwijken, met 1,2 parkeerplaatsen aan een afslag van de A-zoveel, waar fotograaf Theo Baart toch weer een eigen charme en schoonheid in ziet. De woningbouw is een portret van de samenleving in staal en steen.

In de tour ‘Wonen’ op tracyinnederland.nl vlieg ik samen met socioloog Arnold Reijndorp over Nederland in Google Earth, langs typografische tekeningen van Jan Rothuizen die op eigen wijze commentaar levert op onze opeenvolgende woondromen en -ideologieën.


Op 4 november nam Tracy Metz de oeuvreprijs De Grote Maaskantprijs in ontvangst. Naar aanleiding hiervan maakte ze in samenwerking met mediaproducent Submarine, podcastmakers De Kostgangers en tekenaar Jan Rothuizen, het multimediaproject ‘Tracy in Nederland’, waarin ze terug- én vooruitblikt op ontwikkelingen in het Nederlandse landschap. Hoe beleven we het water, het wonen en onze vrije tijd als je met Google Earth erover heen vliegt? Deel 1 over water stond 2 december op onze site:https://www.groene.nl/artikel/bring-in-the-dutch. Meer multimediatours en het essay ‘Vlucht naar voren’ vind je op tracyinnederland.nl.