
Amsterdam is een stad die doordrenkt is van historie. Sinds de stad begin 1300 haar stadsrechten gekregen heeft is het een plek waar enorm veel dingen gebeuren en die inmiddels een rijke geschiedenis op haar conto mag schrijven. Een geschiedenis waar uitgebreid bij wordt stilgestaan en van gebruik wordt gemaakt. Neem bijvoorbeeld de grachtengordel die sinds 2010 op de Unesco werelderfgoedlijst staat, de vele monumenten waarmee de binnenstad bezaaid is en de massa’s toeristen die elke dag in het achteloos op straat slenteren fietsers mateloos irriteren.
De stad als historisch object wordt echter even vaak gevreesd als geroemd. Hoe kun je een stad levendig, interessant en in beweging houden? En hoe is dat met name nog te doen in een historisch centrum dat gericht is op bescherming van haar geschiedenis en conservering van het bestaande waar spontane interventies al snel aan banden worden gelegd? Het project Tussen-ruimte biedt een antwoord: ga op zoek naar de plekken in de stad waar wel nog bewegingsruimte is, in de gaten en kieren van de stad.

De makers van Tussenruimte - Office Jarrik Ouburg, Non-fiction en TAAK , in samenwerking met Castrum Peregrini - identificeerden 56 ‘kieren’, stukjes niemandsland die normaal gesproken verscholen gaan achter muren en deuren. Deze tijdelijk stegen, binnentuinen en andere onbenutte plekken worden weer geopend voor publiek en tot speelruimtes omgebouwd waar bijvoorbeeld een expositie, een bibliotheek of een éénkamer hotel worden gecreëerd. Ruimtes waar kunstenaars en architecten kunnen experimenteren, en het publiek weer kan ervaren, wat een stad is. Tussen-ruimte bouwt daarmee voort op het veranderlijke karakter van de grachtengordel, waar sinds de aanleg continu veranderingen hebben plaatsgevonden.
Meer lezen en kijken?
- Lees de tussen-talks waarin Tracy Metz, Gabriël Lester, en Dirk van Weelden reflecteren op dit bijzondere project.
- Tracy Metz schreef ook een korte observatie voor de NRC over Tussen-ruimte.
Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ wordt een maand lang de stad van een andere kant getoond. In de maand december zal elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars het idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze hier allemaal terug.
Beeld: Jordi Huisman