Het Opera Forward Festival van De Nationale Opera bestaat pas vijf jaar, waarvan twee ongelukkigerwijs in corona-tijd. Toch kijk ik al verlangend uit naar dit OFF omdat ik nieuwsgierig ben naar jonge makers, nieuwe ontwikkelingen en rare combinaties. Vorig jaar ging het OFF op het laatste moment niet live door, maar was iemand zo slim geweest de generale repetitie van de spectaculaire nieuwe opera Ritratto van de Nederlandse componist Willem Jeths op te nemen en uit te zenden. Met de rest van het interessante programma ging dat helaas niet, maar we kunnen nu de hoogtepunten van 2020 alsnog gratis gestreamd thuis krijgen.

Dat is in de eerste plaats The Seven Deadly Sins. Componist Kurt Weill en tekstschrijver Bertolt Brecht maakten het satirische ballet chanté Die sieben Todsünden in 1933, toen ze net het Duitsland van Hitler en zijn nazi’s waren ontvlucht. Het is alsof we in dit stuk al de zwerftochten zien die ze zouden moeten maken door Europa en Amerika. Twee Anna’s, misschien twee zusters of twee kanten van één vrouw, zwerven naar zeven steden en begaan daar evenveel doodzonden. De wereldberoemde Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek is Anna 1, voor Anna 2 is geen danseres gekozen maar de bekende Nederlandse actrice Anna Drijver; het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Erik Nielsen. Regisseur is de Syrisch-Duits-Nederlandse Ola Mafaalani. Voor haar is de ene Anna praktisch, en handelt naar wat haar hoofd weet; de andere is artistiek, impulsief en luistert naar haar hart. Ik ben enorm benieuwd wat voor voorstelling de combinatie van zulke uiteenlopende vrouwen teweeg zal brengen. Er zijn pas een paar repetitiefoto’s, maar die beloven een interessante, opwindende, veelkleurige voorstelling, met kostuums van Regine Standfuss en een live geschilderd decor van André Joosten. Het geheel wordt ook nog eens omgeven door een gedicht van Marieke Lucas Rijneveld en de woorden van zeven spoken word artists. Te zien: donderdag 18 maart, vanaf 19.30.

De nieuwe opera Upload van de Nederlandse componist en multimediakunstenaar Michel van der Aa is nog niet klaar, maar op zaterdag 20 maart (vanaf 19.30) zien we alvast een gestreamde preview. Het verhaal gaat over een geleerde die zijn geest laat downloaden om zo het eeuwige leven te verkrijgen. Zijn dochter denkt daar anders over. Later in de maand komt een film van de opera uit en hopelijk wordt hij ooit live gespeeld.

Zondagmiddag is er een gestreamde opera voor kinderen (6+) te zien: Een lied voor de maan van de jonge componist Mathilde Wantenaar waarin zij de fantasierijke dierenwereld van schrijver Toon Tellegen tot leven wekt. 21 maart, vanaf 16.00; de middag begint een uur eerder, om 15.00, met gesprekken over het belang van kunst- en muziekonderwijs op school.

Het wordt noodgedwongen online toch een mooi OFF-festival waar iedereen die dat wil gratis van kan genieten. Toch hoop ik vurig dat het volgend jaar weer live kan plaatsvinden met veel jonge mensen, die, in de woorden van artistiek directeur Anthony Heidweiller, inspireren met hun ideeën, hun gedachten, hun visie ‘op niet alleen kunst, maar ook op de maatschappij als geheel’.


Donderdag 18 maart, 19.30: The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Zaterdag 20 maart, 19.30: Upload – preview van Michel van der Aa. Zondag 21 maart, 15.00 uur: Een lied voor de maan van Mathilde Wantenaar naar Toon Tellegen. Alle OFF-voorstellingen zijn gratis live te volgen via operaforward.nl