Rome - Als hij alleen de wereldproblematiek zou moeten oplossen, was Silvio Berlusconi een gelukkig mens. Vorige week gaf hij Amerika een klap in het gezicht door de organisatie in Haïti te bekritiseren. Amerika was woedend, Berlusconi tevreden. De feiten zullen hem gelijk geven, en hij wacht rustig af.
Deze week, aan de vooravond van zijn bezoek aan Israël, heeft hij de problemen in het Midden-Oosten handzaam samengevat in een interview met de krant Ha'aretz. ‘Het is onmogelijk de Palestijnen te overtuigen van de goede bedoelingen van Israël zolang er gebouwd blijft worden op grond die teruggegeven moet worden’, zei Berlusconi. Anderzijds ‘kan het ook niet zo zijn dat nederzettingen worden teruggetrokken om vervolgens synagogen in brand te steken en voortdurende Palestijnse aanvallen op Israël te moeten ondergaan’.
Kortom: jongens, doe nou even allemaal redelijk, Berlusconi is graag bereid te bemiddelen, en dan komt het goed. Benjamin Netanjahoe heeft hem uitgenodigd om dit betoog voor de Knesset af te steken, een eer die maar een enkel staatshoofd ten deel valt. Volgens Netanjahoe is Berlusconi ‘een eerlijke vriend van Israël’ en is de rol die hij in de Midden-Oosten-onderhandelingen inneemt ‘van cruciaal belang.’
Werd hij overal maar zo gewaardeerd.
In eigen land wacht Berlusconi twee maanden hel. Daar is de echtscheiding van Veronica: zij wil 3,5 miljoen per maand alimentatie en stuurt aan op echtscheiding door schuld. Een stelling die gehoor zal vinden bij de Berlusconi zeer ongunstig gezinde rechterlijke macht. Berlusconi biedt tweehonderdduizend euro per maand, met een marge tot driehonderdduizend.
Daar zijn twee grote processen die verband houden met valse getuigenis (van Berlusconi’s advocaat David Mills) en belastingontduiking (van Berlusconi’s commerciële televisiebedrijf Mediaset). In beide processen moet besloten worden of de verantwoordelijkheid direct tot Berlusconi te herleiden is, en hij is op dit moment niet juridisch onschendbaar.
Dan volgen regionale verkiezingen in maart, waardoor de politieke verhoudingen op scherp staan en niemand bereid is dealtjes onder de tafel te sluiten. Zijn toch al tegenstribbelende coalitiegenoten zitten nu niet te wachten op justitiewijzigingen die het democratische bestel aantasten en waar iedereen weer schande van zal spreken. Dan rest nog de schadevergoeding van 750 miljoen aan concurrent-uitgever Carlo De Benedetti, voor het illegaal aftroeven van Mondadori, de grootste uitgeverij van Italië.
Dit in de komende twee maanden. Behalve de verkiezingen ligt alles in handen van de Italiaanse rechters, die zaterdag als protest tegen Berlusconi’s bewind massaal de rechtszalen verlieten met een kopie van de grondwet in de hand. De feestelijke opening van het juridische jaar werd een anti-Berlusconi-demonstratie.