Frank de Boer heeft zijn contract bij het Turkse Galatasaray ingeleverd. Hoe zou dat zijn gegaan? Zo van: «Goedemorgen heren, hebben jullie even?» «Natuurlijk Frank, ga zitten. Turkse koffie?» «Nee ik hoef niets want we zijn zo klaar. Ik kom mijn contract inleveren, meer niet», zegt Frank. «Pardon?» «Ja, ik kom mijn contract inleveren.» «Maar Frank, hoe zou je zaakwaarnemer reageren als wij vorig jaar december hadden gezegd dat wij je contract zo maar wilden inleveren?» «Kan wel», zegt Frank, «maar dat is jullie probleem en bovendien sparen jullie een kop koffie uit.»

Frank wil wekelijks spelen want alleen dan kan hij zijn verloren positie in het Nederlands elftal terugwinnen, zou bondscoach Dick Advocaat hem hebben gezegd. Of dat eerlijk en verstandig is, is een tweede. Moet de recordinternational niet een prachtig afscheid worden gegund en zou Advocaat zijn blik niet op de toekomst moeten richten? Wie John Heitinga momenteel bij Ajax ziet spelen, weet dat een fitte Heitinga de gedroomde opvolger is van Frank de Boer, om nog maar te zwijgen van de alternatieven Fred Bouma en Phillip Cocu. Maar goed, Frank zou ook meewillen als reserve en Dick Advocaat schijnt dat idee niet af te wijzen. En om wekelijks te kunnen spelen tekende Frank deze week bij Glasgow Rangers.

«Je kunt gerust zeggen dat Frank zijn contract heeft te danken aan een broederdienst van Ronald. Zonder hem was dit niet gelukt», zei de zaakwaarnemer van Frank en schoonvader van Ronald, Rob Cohen. De liefde tussen de broers Frank en Ronald is oneindig groot, dus ik geloof onmiddellijk dat Ronald een goed woordje heeft gedaan voor zijn broer. Dan is de stand in broederdiensten eindelijk gelijk, want Ronald stond al jaren op een achterstand van 0-1. Dat zit/zat zo: Barcelona wilde aan het eind van de vorige eeuw alleen Frank van Ajax kopen. Daar had de Spaanse club ongeveer 35 miljoen gulden voor over. Maar Ronald en Frank wilden beiden weg en penningmeester Arie van Os van Ajax bood hen beiden daarom als package deal aan voor pakweg veertig miljoen gulden. En als de al jaren met zijn knie sukkelende Ronald net zo veel wilde verdienen als Frank dan moest Frank maar inleveren, vertelden ze ons destijds bij Barcelona.

Naar verluidt leverde Frank op jaarbasis een miljoen gulden in om de komst van zijn broer mogelijk te maken. Bij Glasgow tekende Ronald een paar jaar geleden een droomcontract. Daarom ga ik ervan uit dat Ronald niet alleen een goed woordje heeft gedaan voor zijn broer.