De 35-jarige acteur had in het heetst van de strijd op het Taksimplein de volgende zin getweet: ‘Deze strijd is niet alleen voor de bomen in het park. Hebben jullie dat nog niet door?’

De regeringsgezinde pers, die vanaf de eerste dag schreef dat de Gezi-rellen gepland waren en het werk waren van krachten in binnen- en buitenland, leek met die tweet een van de voornaamste leiders van het ‘complot tegen de regering’ gevonden te hebben. Mehmet Ali Alabora en zijn obscure vriendjes hadden het gedaan. Het kon toch geen toeval zijn dat deze acteur kort geleden in een theaterstuk speelde waarin het volk ook in opstand komt? En waarom was hij zo vlak voor de rellen naar Londen afgereisd? Om complotplannen te bespreken?

Mehmet Ali Alabora – afkomstig uit een familie van acteurs en kunstenaars, met zijn uiterlijk de droom van menige Turkse vrouw – koos na de aanval van de akp-media en premier Erdogan voor de absolute stilte. Hij dook onder en liet niets meer van zich horen. In zijn plaats sprak zijn moeder. Zij verzekerde iedereen dat haar zoon niets met complotten te maken heeft.

Maar de stilte van meer dan twee maanden stilt de woede in regeringskringen niet. Onlangs is de Twitter-campagne ‘Mehmet Ali achter de tralies’ van start gegaan. Meteen kreeg de actie steun van meer dan honderdduizend mensen.

En dan te bedenken dat de vader van Mehmet Ali vier jaar geleden nog voor de regering van Erdogan opkwam. ‘Ik kan mijn leven wel opofferen om ervoor te zorgen dat de akp’ers in een vrij klimaat hun meningen kunnen verkondigen’, had hij in een interview gezegd. Nu zit zoonlief op een onbekend adres ondergedoken en is er geen akp’er die het voor de Alabora’s opneemt.