Londen – Een kleine 1300 Britse echtparen vieren in 2017 hun zeventigjarige huwelijk, onder anderen het bekendste stel ter wereld: koningin Elizabeth en prins Philip. De dertienjarige prinses Elizabeth was meteen verliefd toen ze de knappe, vijf jaar oudere Philip voor het eerst zag, tijdens een partijtje croquet op een marinebasis. Die verliefdheid zou nooit verdwijnen. Twee jaar na de oorlog trouwden ze, een kleurrijke en weelderige bruiloft die een lichtpuntje moest vormen in de grijze jaren na de Tweede Wereldoorlog. Voor Elizabeth was het een rebelse daad, want haar echtgenoot – een arme en dakloze prins van Denemarken en Griekenland – was niet geliefd bij haar moeder, haar grootmoeder en de hofhouding.

De eerste vijf jaren van hun huwelijk, in Kensington Palace, waren de meest vrije, maar dat veranderde toen koning George VI in 1952 overleed en de prinses van het ene op het andere moment koningin werd. Vanaf dat moment kon Philip, die tijdens de oorlog heldendaden had verricht, zijn marineloopbaan vergeten. ‘Zij is nu jouw baan’, kreeg hij te horen van een lakei.

Hij raakte zijn huis kwijt (Buckingham Palace werd de residentie), zijn achternaam (het bleef House of Windsor in plaats van House of Mountbatten) en zijn vrijheid. In de eerste reeks episoden van The Crown is te zien hoe hij lijdt onder alle krenkingen. Zijn besluit om een vliegbrevet te halen was symbolisch: de lucht in, vrij als een vogel. Tijdens een tournee door Australië kregen ze fikse ruzie en de hechte vriendschap tussen de koningin en haar paardenmanager, de graaf van Carnarvon, maakte de stemming er niet beter op.

In de tweede reeks van de Netflix-serie, die volgende week begint, zal te zien zijn hoe hij flirt met Jackie Kennedy, die de koningin ook nog eens dom had genoemd en Buckingham Palace een provinciaals hotel. De suggestie wordt zelfs geuit dat Philip vreemd is gegaan in de jaren vijftig, een populair gerucht onder republikeinen. Al met al zou het tien jaar duren voor Philip vrede had met zijn ondergeschikte rol. En die rol zou hij vervolgens met verve bekleden. Voor zijn vrouw was hij een steunpilaar en voor zijn gasten een ondeugende man met wie je kon lachen.

Bij het platina huwelijk kreeg de prins-gemaal een speciale onderscheiding van zijn vrouw: het Grootkruis van de Koninklijke Victoriaanse Orde, vernoemd naar de vorstin van wie de eeuwige geliefden beiden een nazaat zijn.