Natuurlijk kun je iemand niet herkennen aan uiterlijk vertoon, zoals een spijkerbroek. Of een kaalgeschoren hoofd. Of aan een sociale klasse. Behalve als je bij de Utrechtse politie werkt, dan is elke spijkerbroek met kaal hoofd een racistische skinhead, behalve als er een Palestijnensjaal om zijn nek zit, dan is het een linkse extremist.
Zeg ik nou eerst dat het wel kan en dan dat het niet kan? Nee, ik maak een onderscheid in algemeen inschatten op grond van sociale kenmerken die met de gehele bevolkingssamenstelling in eigen land te maken hebben, en de herkenning op grond van directe kenmerken zoals een kaalgeschoren hoofd. Er moeten die dag in Utrecht dus veel racisten hebben rondgelopen die niet voldoen aan de uiterlijke kenmerken van de schoonheid, maar dat kan de Utrechtse politie niet schelen: er is geen rel geweest, dus het werk is goed gedaan.
Het enge is dat de gemiddelde racist een gewoon pak draagt, maar wel met een wapen op zak loopt. Ik vind dat de Utrechtse politie in levensgevaar verkeert door dit niet te weten. Voor je het weet steekt zo'n racist je met een groot mes dood. Een racist die er uitziet als de gemiddelde Nederlander, maar dan enger als je hem of haar in de ogen kijkt. Je ziet het toch. Alleen in het buitenland niet.