Rome – Twee vrouwenarmen die reiken naar de titel La vita bugiarda degli adulti (Het leugenachtige leven van de volwassenen), de schaduw van de armen geeft al aan: pas op, gevaar. Roman nummer vijf van Elena Ferrante heeft een intrigerende, Hitchcock-achtige cover in zwart-wit.

Op donderdag 7 november lag hij in de Italiaanse boekhandels, maar de uitverkoren Italiaanse recensenten kregen hem in de nacht van 4 op 5 november als pdf toegestuurd. Om 00:54, na het zakken van de kranten, met een wachtwoord om de tekst te decoderen, ‘alsof het ging om het ontstekingsmechanisme van een atoombom’, schrijft de recensent van de krant la Repubblica, die net als zijn collega’s de hele nacht heeft doorgewerkt.

De 326 pagina’s lezen als een trein en het is weer ‘een echte Ferrante’, luidt het algemene oordeel. Dat betekent Napels, een verdrukt familieverleden, stinkende wonden uit het verleden die onverwachts openrijten, verlating, verraad, vriendschap tussen vrouwen, armoede en een strijd op leven en dood om de sociale ladder te bestijgen. Deze keer begint het verhaal niet ‘onderop’, zoals in Ferrante’s wereldwijde bestseller-reeks ‘De Napolitaanse romans’, maar vanaf de top, de riante Vomero-heuvel, waar de beter gesitueerden wonen. Het pubermeisje dat het verhaal vanuit de ik vertelt, is dochter van twee leraren en weet niet beter dan dat de wereld eruitziet zoals op de Vomero. Totdat haar vader dat ene zinnetje zegt dat haar afdaling naar de hel ‘beneden’, naar de slums van Napels, uitlokt. En alles blijkt anders in elkaar te steken dan ze dacht.

De rest van de wereld zal het boek pas op 6 of 7 juni 2020 in vertaling kunnen lezen. De Italiaanse uitgever Edizioni e/o heeft besloten om tot die datum te wachten met de Engels/Amerikaanse vertaling. ‘Dat is gedaan om ons de kans te geven ook een lokale vertaling te maken’, aldus Koen van Gulik, uitgever bij Wereldbibliotheek, die Ferrante sinds haar eerste romans in Nederlandse vertaling uitgeeft. Hij verwacht dat er flink betaald moet gaan worden voor de rechten, want Ferrante is een bestsellerfenomeen

Van De geniale vriendin zijn wereldwijd inmiddels tien miljoen exemplaren verkocht. Elena Ferrante hult zich zoals altijd in totale stilte.