Stichting Jan Hanlo Essayprijs en SLAA nodigen u graag uit voor de uitreiking van de Essayprijs Groot 2021 (bestemd voor de beste essaybundel van 2019 en 2020) en de Essayprijs Klein 2021 (voor het beste nog ongepubliceerde essay, bij het thema ‘Nooit meer stil’). De prijsuitreiking vindt plaats op 20 mei, start om 20.00 uur en wordt live online uitgezonden.

Tijdens de feestelijke livestream houdt de winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2019, Carolina Trujillo, de traditionele Hanlo-lezing. Jan Postma draagt een column voor over de staat van het literaire essay. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot.

Eerst wordt de Essayprijs Klein 2021 uitgereikt: de prijs gaat naar een van de niet eerder gepubliceerde ingezonden essays met het thema ‘Nooit meer stil’, naar het gelijknamige gedicht van Hanlo uit 1947. Vervolgens wordt de winnaar van de Essayprijs Groot 2021 bekendgemaakt. Naast een geldprijs ontvangen de winnaars een trofee uit handen van kunststudent Alma Teer (Gerrit Rietveld Academie).

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs 2021 bestaat uit Mirjam van Hengel (juryvoorzitter), Arjen Fortuin, Lotfi El Hamidi, Jannah Loontjens en Manon Uphoff. Zij lazen 127 essaybundels en 121 essays.

De genomineerden

Voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021 zijn genomineerd:

  • Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya (De Bezige Bij, 2020)
  • Zelfverwoestingsboek van Marian Donner (Das Mag, 2019)
  • Dag nacht licht toch van Sytske Frederika van Koeveringe (De Bezige Bij, 2020)
  • Frictie van Miriam Rasch (De Bezige Bij, 2020)
  • Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (Arbeiderspers, 2019)

Voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021 zijn genomineerd:

  • ‘De onzichtbare radio’ van Christine Geense
  • ‘Je zou willen schrijven’ van Bauke Vermaas
  • ‘De flat’ van Münise Yavuz

Livestream

De uitreiking start op 20 mei om 20.00 uur. De avond zal hier live te volgen zijn.

Om op de hoogte te blijven van nieuws rondom de uitreiking, kunt u zich aanmelden voor het Facebook-evenement: Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2021.

We kijken uit naar uw aanwezigheid bij het uitreikingsprogramma van de Jan Hanlo Essayprijs 2021!

PS: Jan Hanlo Podcast

In aanloop naar de prijsuitreiking maakte De Groene Amsterdammer de Jan Hanlo Podcast, waarin Ellen Deckwitz de vijf genomineerden van de Essayprijs Groot 2021 interviewde over hun boek.