Nominaties in de categorie Recensie:

Marianne van Dijk, NL 1983
Christophe van Eecke, BE, 1977
Yasmijn Jarram, NL, 1984
Lynne van Rhijn, NL, 1981
Joost Vormeer, NL, 1983

Nominaties in de categorie Essay:

Coen van Beelen, NL, 1987
Christophe van Eecke, BE 1977
Thijs Lijster, NL, 1981
Nicoline Timmer, NL 1975

De Nederlandse kunstprijs Prix de Rome koos uit de genomineerde artikelen van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek een auteur voor hun eigen juryrapport, die in 2011 als publicatie bij de Prix de Rome verschijnt. Hendrik Driessen (directeur de Pont, juryvoorzitter Prix de Rome) zal tijdens de ceremonie deze auteur bekendmaken.

In het kader van de uitreiking vindt onder de titel Tegen de stroom in, of eenzelfde koers?

ook een rondetafelgesprek plaats tussen critici en redacteuren uit zowel de gevestigde pers als de jonge initiatieven. Zij spreken over de verschillende posities die zij innemen in het mediaveld, en over de wisselwerking tussen doe-het-zelf kritiek, de vakbladen en de kunstkritiek in de dag- en weekpers.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wil de aandacht vestigen op jonge auteurs die over kunst schrijven. En degenen die dat buiten mate verdienstelijk doen stimuleren door een geldprijs uit te reiken. Natuurlijk hopen de organisatoren dat de laureaten daarmee een vliegende start maken in hun carrière en dat wij - de lezer - nog jarenlang van hun werk mogen genieten. Het liefst op een breed podium, in de algemene pers waar de kunst niet alleen door de kunst omgeven wordt.

Een podium op zich is geen probleem. Met de basisbeginselen van wordpress in de vingers heb je al je eigen blog. Met een groep vrienden of gelijkgestemden begin je samen een website. Of met iets meer moeite je eigen tijdschrift. Maar wie leest ´jou´ en wat wil je met dat publiek? Hoe zorg je ervoor dat je als jonge schrijver zichtbaar wordt? En wat is de wisselwerking tussen doe-het-zelf kritiek, de vakbladen en de kunstkritiek in de dag- en weekpers? Kijken de redacties naar de jonge honden, op zoek naar inspiratie en nieuwe visie?

Sprekers: Karl van den Broeck (hoofdredacteur Knack, mediapartner Prijs voor de Jonge Kunstkritiek) Melle Kromhout (adjunct hoofdredacteur van www.hardhoofd.com), Danielle deRegt (redacteur Etcetera en oud-journalist voor de Standaard en Klara) en Sandra Smets (redacteur NRC).

Programma:
De inloop begint om 16.30 uur. Om 17.00 uur zal het initiatief van de Prijs worden toegelicht door de directeuren van het Fonds BKVB, de Appel en Witte de With, waarna het gesprek begint. Om 18.00 uur volgt de lezing van het juryrapport en de uitreiking.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010 was: Kris Jacobs (eindredacteur Knack Extra), Marc Ruyters (hoofdredacteur <H>ART), Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer), Barbara Visser (beeldend kunstenaar), Lotte De Voeght (redactielid Rekto:Verso en redacteur voor S.M:A.K., Gent) en Christiaan Weijts (romanschrijver en essayist) onder voorzitterschap van Maarten Doorman (professor Journalistieke Kritiek, UvA).

Locatie: de Beursschouwburg (Beurskafee), August Ortsstraat 20 - 28, Brussel
Vrij toegankelijk, reserveren niet nodig