De jury beschouwt Rosanvallon als een van de belangrijkste en veelzijdigste politieke denkers van dit moment. Al in zijn historische studies uit de jaren tachtig over de Franse politiek vestigt hij de aandacht op de grondslagen van de democratisch burgerschap en de intellectuele en institutionele veranderingen die bijdroegen aan de ontwikkeling van de democratie. In zijn recentere publicaties ontwikkelt hij ook een kader voor de analyse van de democratie in de huidige tijd. Internationaal heeft hij de laatste jaren naam gemaakt met La contre-démocratie. Rosanvallon behandelt ontwikkelingen die in heel Europa te ontwaren zijn: de erosie van politiek vertrouwen en de afnemende legitimiteit van democratische instellingen, en de opkomst van het populisme. In al zijn werk combineert Rosanvallon een glasheldere analytische stijl met een grote eruditie en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die uitmondt in constructieve bijdragen voor de versterking van de democratie.

Eberhard van der Laan , burgemeester van Amsterdam reikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 23 november 2012 in de Rode Hoed te Amsterdam de prijs uit aan prof. dr. Pierre Rosanvallon. De laureaat geeft een lezing en aansluitend volgt een debat.

De jury, bestaande uit filosofen en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen, kent de Spinozalens toe aan een vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding heeft als doel het debat over ethiek en moraal te stimuleren. De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 10 duizend euro. Ter gelegenheid van de toekenning verschijnt bij Uitgeverij Boom een bundel met stukken van en over Pierre Rosanvallon, onder redactie van Ido de Haan.

Met muziek van Monique Heidema , cello en André Telderman , piano.

De Spinozalens werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en staat onder auspiciën van de Stichting Internationale Spinozaprijs, gevestigd te Amsterdam. Voorgaande laureaten zijn Richard Sennett , Michael Walzer, Donna Dickenson, Tzvetan Todorov, Avishai Margalit en Edward Said.

Uitgebreide informatie over de Spinozalens, de jury en de laureaten is te vinden op de website: www.spinozalens.nl

De Stichting Internationale Spinozaprijs is een private instelling en afhankelijk van sponsors en begunstigers. De Spinozalens 2012 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door fondsen en bedrijven waaronder SHV Holdings NV (hoofdsponsor), Gemeente Amsterdam, M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting, J.E. Jurriaanse Stichting en Uitgeverij Boom, die de productie van de speciale boekuitgave verzorgt.