In een aantal plaatsen zitten er nu misdadigers in de gemeenteraad, mensen met een veroordeling wegens gewelddadig gedrag tegen mensen die van elders komen of een mooiere huidskleur hebben dan wij. Iemand die op die manier geweld gebruikt tegen anderen, gaat uitsluitend af op uiterlijke kenmerken.
Meestal zit dat soort NSB'ers niet als eerste in de kampen en degenen die op hen gestemd hebben ook niet. Maar de geschiedenis leert dat het uiteindelijk niet goed met ze afloopt. Het duurt alleen even en er vallen eerst veel onschuldige slachtoffers.
De meeste mensen vinden het belangrijker dat de twee bewoners van Pampus bevoorraad zijn dan dat de Navo aan het bombarderen slaat. Het merkwaardige is wel dat de mensen die op racistische partijen hebben gestemd, het zuiveren in het voormalige Joegoslavie niet als voorbeeld nemen van grote daadkracht. Dat vinden ze juist eng. Hoezo? Dat is toch precies waar de extreem-rechtse stemmers voor staan?
Vier lange jaren zullen we weer moeten aanhoren hoe de leden van die racistische partijen vuile taal uitslaan over de hier-niet-thuishorenden. Vier lange jaren zullen ze stemmen tegen kinderopvang omdat een moeder thuis voor haar kinderen moet zorgen. Vier lange jaren zullen ze stemmen tegen alles omdat de hier-niet-thuishorenden er gebruik van maken. Vier lange jaren zullen ze het meest conservatieve vrouwbeeld schetsen dat maar mogelijk is, dus tegen alles wat met emancipatie te maken heeft tekeergaan.
Nederland in 1994, zo tolerant, daar zijn we echt trots op. Vier lange jaren zijn de racisten door Nederlanders gekozen. Eigen volk eerst, wat een schande.