Rotterdam koos massaal voor Pim Fortuyn. Fortuyn wordt vergeleken met Hans Janmaat, die zei dat het falen van het Nederlands elftal in 1990 en 1994 te wijten was aan het grote aantal zwarte spelers. Daar zit exact het verschil tussen de eerste Nederlandse politicus met de status van een popster en de eerste naoorlogse fascist in de Nederlandse politiek. Fortuyn zou zo’n uitspraak nooit doen, ten eerste omdat hij niets om voetbal geeft en ten tweede omdat hij zo niet denkt. Dat neemt niet weg dat als Ajax in Fortuyns Rotterdam speelt de kankerjoden voor een deel van zijn kiezers aan het gas kunnen.

Onlangs speelde ex-Ajacied Ronald de Boer met Glasgow Rangers tegen Feyenoord. In Schotland en Engeland worden terugkerende landgenoten met applaus ontvangen. Wat riepen ze tegen jou, vroegen journalisten na afloop aan Ronald. Ze scholden me uit voor vuile kankerjood, antwoordde hij. Ook legde hij uit waar de sisgeluiden op sloegen. De media hielden zich stil, geen letter las ik ’s anderendaags over de kankerjood De Boer.

Ook Jorien van den Herik diende geen klacht in bij de officier van justitie. Dat is opvallend, want een paar dagen later zou de voorzitter van Feyenoord wél zijn beklag doen bij de openbare aanklager van de KNVB over de Schwalbe van Machlas die Ajax tegen Feyenoord een strafschop en een punt opleverde. Van den Herik is namelijk voor het uitbannen van uitwassen op en rond de velden. Waar die beginnen en waar die eindigen, is duidelijk. Een Schwalbe is niet en het roepen van kankerjood is wél toegestaan.

Slechts schoonvader Rob Cohen vroeg aandacht voor de behandeling van zijn schoonzoon middels een ingezonden brief in een bevriend sportweekblad. Met andere woorden, we hadden nooit geweten hoe De Boer in Rotterdam was bejegend als de jood Cohen geen ingezonden brief had gestuurd. Twee dagen na zijn nederlaag in het verkiezingsdebat legde Melkert zijn oor te luisteren bij uitgerekend de supporters van Feyenoord. Daar putte onze sociaal-democratische voorman weer moed uit. Dan zinkt je de moed pas echt in de schoenen.