De tentoonstelling Utopia 1900-1940: Visies op een Nieuwe Wereld in Museum De Lakenhal (22 september 2013 t/m 5 januari 2014) belicht de utopische idealen van de expressionisten en de constructivisten. Over deze tentoonstelling heeft de Groene een special uitgebracht.

Aan het begin van de 20ste eeuw voelden twee avant-garde-bewegingen - de expressionisten en de constructivisten - de noodzaak om te zoeken naar een nieuwe vorm van samenleven. De expressionisten vreesden de technologische vernieuwingen die de wereld stormenderhand veroverden, de constructivisten moesten niets hebben van het individualisme dan steeds meer terrein won. Maar hoe verschillend beide bewegingen ook waren, ze deden niet voor elkaar onder in utopische gedrevenheid. In de tentoonstelling worden beide stromingen voor het eerst bij elkaar gebracht.

Een gesprek over het utopisme en over overeenkomsten maar ook verschillen tussen constructivisme en expressionisme met Doris Wintgens Hötte (conservator moderne kunst Museum De Lakenhal), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Koen Kleijn (kunstcriticus van De Groene Amsterdammer), Gregor Langfeld (specialist op het gebied van het internationale modernisme benoemd aan de Universiteit van Amsterdam). De avond wordt geleid door Groene-redacteur Joost de Vries.

De toegang voor deze avond is gratis, reserveren is wel verplicht.


Beeld: Sándor Bortnyik, The New Adam (1924) Museum of Fine Arts Hungarian National Gallery