Parijs – Al drie weken lang probeert Bernadette Boyer via de website een afspraak te maken voor een vaccinatie op het Parijse stadsdeelkantoor tegenover het Pantheon. De laatste rustplaats voor de ‘groten van het vaderland’ herbergt wetenschappers, schrijvers en verzetshelden, maar nog geen arts. Er ligt reeds een verzoek bij president Macron om een plekje voor de eerste gevallen dokter in de strijd tegen het coronavirus.

Tegenover het mausoleum werken diens levende collega’s zich dagelijks een slag in de rondte om voor de avondklok van 18.00 uur zo veel mogelijk mensen te vaccineren. De gepensioneerde Boyer logt elke dag in maar vindt steevast hetzelfde bericht op de website Doctolib: ‘Op het moment is het niet mogelijk een afspraak te maken.’ De 75-jarige oud-stewardess begrijpt het niet: ‘Na de verzorgingshuizen en het zorgpersoneel, ruim een miljoen mensen, is nu mijn leeftijdscategorie aan de beurt.’ De vaccinatiecentra zijn misschien overbelast? Ze zucht: ‘Of ze hebben een tekort aan het vaccin bestemd voor mijn leeftijd.’

Aanvankelijk zou ze met het AstraZeneca-vaccin worden ingeënt, maar dat wordt nu gegeven aan mensen jonger dan 65 jaar. Inmiddels kun je je bij vrijwel elke Parijse pharmacie laten testen, maar nu kampt ook het vaccinatieprogramma met aanloopproblemen. Vanaf maart zullen op vier locaties in Frankrijk miljoenen vaccins van verschillende merken worden geproduceerd en Macron heeft beloofd dat alle Franse volwassenen die willen voor het eind van de zomer zijn gevaccineerd. ‘Het duurt dus nog even’, verwacht Boyer.

De reislustige Boyer zal pas weer vliegen als ze is gevaccineerd, maar geldt dat ook voor de doorgaans twaalf miljoen Fransen, één op de vijf, die in februari op wintervakantie gaan? Tegen het advies van het Franse omt in heeft de president geen restricties afgekondigd voor binnenlandse reizen. ‘Hij durfde het niet aan’, zegt Boyer. ‘Hij wil tijd winnen en hoopt dat met het vaccineren de besmettingscijfers zullen dalen. Mensen raken depressief. Hij is bang voor rellen zoals in Nederland.’

De hashtag ‘#Ik ga niet meer in de lockdown’ en de 143.000 reacties als ‘Plundering op komst’ lijken daar reeds een voorbode van. Boyer vreest na de voorjaarsvakantie een stijging net als na de kerstdagen en opnieuw een lockdown met permissie voor slechts één uur per dag op straat binnen een straal van één kilometer. Hoe ze binnen die tijd haar vaccin moet halen, is het volgende probleem.