Nu Erdogan met maar anderhalve procent verschil de eindstreep heeft gehaald, wordt met de beschuldigende vinger naar de levensgenieters gewezen.

Op de dag van de presidentsverkiezingen is het opvallend rustig in de straten van de wijk Besiktas, die overwegend bevolkt wordt door mensen die Erdogan het licht in de ogen niet gunnen. Hoe anders waren deze straten tijdens de gemeenteverkiezingen in maart. Om te stemmen moesten de mensen soms een half uur in de rij staan. Nu lopen de geblondeerde vrouwen en de mannen in korte spijkerbroeken in alle rust de scholen in om in nog geen minuut de stempel te drukken onder de foto’s van de twee tegenstanders van Erdogan.

De vrouw die een kapperszaak runt, zegt nadat ze haar stem heeft uitgebracht: ‘Het is te rustig hier. Dit is geen goed teken. Onze flat is voor een kwart leeg omdat de mensen op vakantie zijn. Ik kan het die mensen niet kwalijk nemen natuurlijk. Al weken wordt er propaganda gemaakt over dat de overwinning van Erdogan toch zeker is.’

Later in de nacht worden de cijfers bekendgemaakt van de presidentsverkiezingen die zo cruciaal waren en mogelijk tot een regimeverandering zullen leiden: ging bij de lokale verkiezingen van een half jaar geleden 89 procent naar de stembus, bij de presidentsverkiezingen bleef dat percentage steken op zeventig. Dat komt erop neer dat zeventien miljoen stemgerechtigde Turken niet hebben gestemd.

Zou de uitslag anders zijn geweest als de van de zon en de zee genietende miljoenen hun vakantie wel hadden afgebroken om te stemmen?

Volgens Aytun Ciray, vice-voorzitter van de grootste oppositiepartij chp, zou Erdogan in dat geval zeker een tweede ronde nodig hebben gehad. Ciray: ‘De onderzoeksbureaus zijn bewust ingezet om de vakantiegangers ervan te weerhouden om naar huis te gaan. De mensen raakten ervan overtuigd dat Erdogan sowieso 58 procent van de stemmen zou krijgen. Dat deze verkiezingen in de maand augustus zijn gehouden is ook een onderdeel van de manipulatie. Erdogan rekende erop dat de vakantiegangers in de kustplaatsen zouden blijven. Helaas kreeg hij gelijk.’