Kunst op komst - Seizoen ‘15/'16 - Popmuziek

Val van het podium

Dave Grohl is een wonderlijke artiest: hij heeft goed beschouwd nog nooit een goede plaat gemaakt, maar wordt niettemin terecht gezien als een van de grootste rocksterren ter wereld. Dat heeft twee oorzaken.

Medium 5832259074 7d5e89cf28 o

Allereerst zijn híts: op ieder album van de Foo Fighters staan er wel een paar. De singles. En een liveshow van de Foo Fighters is precies dat: een twee uur lange verzameling hits.

Maar van groter belang is bij de Foo Fighters de man zelf. Eerst was er de onfortuinlijke val van het podium, waarbij hij in juni in Zweden zijn been brak. Maar wel doorspeelde. Vervolgens waren er de beelden van de shows die hij na zijn operatie deed. Man op krukken, zittend op stoel, rockt stadion plat: als iemand beeldcultuur begrijpt, is het Grohl. Vervolgens was er de hilarische show waar hij zijn chirurg als dank voor de geslaagde operatie een nummer liet zingen. En het optreden waarbij hij een bezoeker ontwaarde in het publiek die stond te huilen terwijl Grohl My Hero speelde, waarna hij die op het podium liet trekken en het nummer voor de snotterende man verder speelde. Verfijnd of subtiel is het allemaal niet, maar dat geldt voor zijn muziek eveneens: de kracht van Grohl is het grote gebaar en de grote emotie.

Wat hij door het afzeggen van Pinkpop na zijn val en al die euforische filmpjes van de tour voor elkaar heeft gekregen, is grote opwinding rondom zijn eigen eerste show in Nederland sinds 2006. Destijds in de Heineken Music Hall, nu in de drie keer zo grote Ziggo Dome. Dat nauwelijks een bezoeker nog zal weten hoe dat laatste album van de Foo Fighters vorig jaar überhaupt heette, doet niet ter zake: Grohl is groter dan zijn band en zijn repertoire.

Foo Fighters, 5 nov., Ziggo Dome, Amsterdam


Beeld: Dave Grohl op Pinkpop, 2011. Foto Ben Houdijk / Flickr