We kunnen Mark van Bommel dit seizoen afschrijven als bepalende speler in Europa en Spanje, nu blijkt dat de soap rond de voormalige aanvoerder van PSV uitgroeit tot een echt drama. Op een persconferentie vorige week vrijdag werd duidelijk dat bondscoach Marco van Basten Van Bommel zoekt, zoals dat heet in straatvechterskringen. Van Bommel kreeg zomaar uit het niets de schuld van het doelpunt dat Udinese maakte uit een corner in de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona. Van Basten kan weten of die goal een fout was van Van Bommel als hij de afspraken bij corners kent. Die kan hij alleen hebben vernomen van zijn vriend, de trainer van Barcelona, Frank Rijk aard. Je zou dus bijna denken dat er sprake is van een complot met als doel de carrière te breken van de speler die vorig seizoen nog was genomineerd als beste mid den velder van de Champions League.

Bij een corner staan zeven spelers plus een doelman te verdedigen, dan is het wel heel makkelijk een man aan te wijzen als uit een corner wordt gescoord, los van het feit dat een doelpunt kan worden gemaakt dankzij de klasse van de man die de corner neemt. Het is maar uit welke hoek je het bekijkt.

De carrière van de speler die er in hoge mate voor verantwoordelijk was dat PSV afgelopen seizoen de halve finale van die Champions League haalde en kampioen werd, dreigt zomaar naar de kloten te gaan. Want niet alleen de bonds coach negeert een van de beste middenvelders van Europa, ook bij zijn club is hij een veredelde reserve, dat is nu wel duidelijk. Van Bommel was einde seizoen transfervrij. Real Madrid, diverse Italiaanse, Engelse en Duitse topclubs waren geïnteresseerd. Uiteraard, want voor elke club is Van Bommel een versterking. Hij koos voor Barcelona, de mooiste club van Europa, mede omdat de club speelt in een van de aantrekkelijkste steden. Het leven in Barcelona is een feest, helemaal als je er ook nog voetbalt. De keus leek dus logisch.

Weet niet wat wel en niet is afgesproken toen Van Bommel bij Barcelona tekende, duidelijk is dat hij is gekocht als nummer dertien. Hij sluit op het middenveld achter in de rij aan, achter de Portugese international Deco, de Spaanse international Xavi, de Braziliaan Ronaldinho en zelfs nog achter spelers van wie u de namen niet kent. Hij is de Edward Linskens van Barcelona, destijds de vaste nummer dertien van PSV, de Ruud Suurendonk van het jaar 2005, de ideale invaller, de man achter de hand. Hij was toch al kansloos, maar bij Barcelona kan hij helemaal nooit het ongelijk van Van Basten bewijzen. Heeft Van Bommel dat geweten toen hij tekende? Bij elke club hoort Van Bommel in de hiërarchie bij de eerste zes, bij Barcelona is hij een van de vele voor de posities twaalf tot achttien. Zijn carrière kan alleen worden gered als hij vertrekt uit Barcelona.