Daarom zijn de hooggelegen geschriften sinds kort niet meer in te zien. Immers, studenten moeten een ladder gebruiken en aangezien ze geen van allen een ladderbewustzijnscursus hebben afgelegd – zoals bouwvakkers, glazenwassers en brandweermannen dat wel hebben gedaan – konden de veiligheidsexperts niet anders dan bepalen dat zulke klauteravonturen onverantwoord zijn.
Bovendien blijft het niet bij laddergevaar, want na de klimtocht bereiken de studenten een krakend balkon waarover ze naar het door hun gezochte boek moeten lopen. Dat is anno 2009 een te groot risico, zeker omdat de railing laag is. De bibliotecarissen zijn om historische redenen tegen het verplaatsen van de boeken, zodat studenten het voortaan moeten doen met kopieën en digitale versies.
Tenzij ze zin hebben in een reis. Classica Kelsey Williams, die een origineel exemplaar van Delitiae poetarum Scotorum wilde inzien voor haar onderzoek werd namelijk aangeraden om naar de British Library in Londen te gaan, een dure en tijdrovende reis, en dat terwijl ze het tot decoratiestuk gedegradeerde boek met het blote oog kan zien staan in de Bodleian.