Maar nu? Ze staan er wel, her en der, diezelfde schots en scheef gezaagde borden op palen, maar ze staan al weken in weer en wind - bloot.
Ik zou zwaar zakken als ik een examen verkiezingsleuzen zou moeten doen. Of bestaan die leuzen niet? Jawel, jawel, ik herinner me iets visueels, iets visueels op straat moet het toch zijn hŠ, waardoor de partijen dichter bij de mensen komen, niet? Ja, ja, wacht even, prik maar. VVD? Blauw met oranje letters. De PvdA? Altijd rood natuurlijk, maar wacht even, ja, iets met een vuist in een roos of andersom, een roos in een vaas, in een vuist bedoel ik en verder het woord Voorwaarts. Of nee, was het niet Morgenstond? Oh nee, wacht even Samen Sterker? Nee dat kan niet, dat zou afgekort SS zijn, dat is een beetje al te bont. Verder? Oh, u bedoelt volgende vraag, ja, CDA? Ehm… ja… groen blokje. GroenLinks? Nee, die is groen blokje en het CDA is, wacht even, jeetje, GroenLinks… De Groenen? Juist ja, die hebben dat groene blokje en het CDA, wat heeft het CDA toch? Ik weet zeker dat het niet iets christelijks was, dat verbaasde me zo… ik dacht dat groene blokje…. nou, ik vond het allemaal maar… wat ? De SP? Ja, die weet ik: Stem tegen… ja, met die tomaat… of… wacht even… was dat niet Loesje? Ja, ik snap het al. Gezakt zeker, hŠ? Ja, dacht ik al. Over vier jaar terugkomen zeker? Wacht even, u bent D66 vergeten. D66 ? De kop van Van Mierlo! Nee? Toch bijna alles fout?
En dat, terwijl ik me een aantal billboards van oktober of november nog goed herinner. Het waren borden van de reclamejongens. Ik dacht nog: jullie zijn er wel erg vroeg bij, zo'n tekst haalt bij lange na niet 6 mei l998.
Het waren witte borden. Met verschillende teksten. Elk bord een eigen tekst. Eenvoudiger kan niet. ‘Fractie kleiner? Of een slag groter?’ werd er gevraagd; of: ‘Paars twee? Of dit jaar een andere kleur?’ - en dan stond er links bovenaan een rood potlood en zo'n vakje dat je rood moet kleuren, wil de gemeente ten minste op tijd met de uitslag afkomen. En op die billboards stond dan een kleine auto of een grote, paars of groen gekleurd, of rood. Wel kien bedacht van de reclamejongens op de Bahama’s, alleen een beetje ongelukkig in timing. Zouden de billboards van de autofabrikant er deze weken hebben gestaan, de kassa van de autofabrikant zou rinkelen van jewelste.
Zijn politici ‘traag omdat ze droef zijn’ of ‘droef omdat ze traag zijn’?