Maar op de terugreis naar Nederland! De vertrekhal van het kleine vliegveld was in een oogwenk gevuld met een miljoen Nederlanders. Gewapend met een half miljoen beauty-cases. Allemaal te blond, allemaal te dik, allemaal te rood verbrand. Daar gaat het Westen. Als garnalen in een blik.
Dat doen we volgend jaar anders, dacht ik. Maar ja, kleine portemonnee, grote wensen. Wat te doen?
Ik dacht: weet je wat? Ik ga volgende zomer eens op voordelige wijze in de badkamer aan de slag. Dat doe ik met behulp van de gids van 16 pagina’s vol met sanitair ideeën, ideeën over het sanitair dus. Als ik de Kluscard aanschaf, heb ik een spetterend badvoordeel.
Nu lijkt zoiets eenvoudig, maar ik kan u verzekeren dat het dat allesbehalve is. Het begint al bij de keuze van de badkuip. Je kunt natuurlijk gewoon een ligbad bodyform nemen, maar het is weinig avontuurlijk en mijn bodyform is de bodyform van mijn geliefde niet, en wat te denken van twéé bodyforms in een ligbad? Nee, omdat we niet op vakantie gaan wil ik er ook plezier in hebben en dan is de keuze moeilijk: wordt het ligbad Bern, zeshoekig; ligbad Luzern, achthoekig; of ligbad Zürich, ovaal? Voor alle drie steden valt evenveel te zeggen, behalve dan dat ze in Zwitserland liggen, een land dat niet vermag mij te bekoren. En om nou uitgerekend in Zwitserland in bad te gaan liggen…
Laat ik opteren voor het hoekbad Kreta. Griekenland is een goed land om in bad te liggen en Kreta heeft een prachtige Minoïsche cultuur, waar buiten mijn bad om altijd toeristen voor gaan staan.
Maar we zijn er nog niet. Er moet ook een badmeubel bij. Zonder ben je nergens. Ik vind wastafelmeubel Rimini erg mooi, maar dat ligt jammer genoeg in Italië en heeft geen kastruimte. Dus het wordt badmeubel Floresta, want bloemen zijn er overal op Kreta. Ik aarzel nog over de kleur. Matjasmijn is natuurlijk prachtig maar kleurt net niet bij m'n blauwe badjas, dus ligt mat in facet met vanille meer voor de hand.
Nu denkt u dat we klaar zijn. Hola, helemaal nog niet! Ik wil ook een hoekfontein, maar ze hebben alleen hoekfontein Cannes en alsof dat nog niet genoeg ellende met zich meebrengt heb ik voor de wc-bril slechts de keuze uit toiletzitting Milan, toiletzitting Malaga, toiletzitting Tennessee en toiletzitting Punaise. Mijn geliefde heeft schoon genoeg van mijn avontuurlijk sanitair aan de slag zijn en kiest de laatste. Volgend jaar wordt het Timboektoe.