Rob van der Linden is terug. In 2002 debuteerde hij met het waanzinnige vertelboek De hand, de kaars & de mot. Destijds schreef ik een enthousiaste recensie: ‘Je kunt rustig stellen dat we er in Nederland een verhalengek bij hebben. Iemand dus die verhalen vertelt die andere verhalen genereren, daar weer een verhaal mee aangaat en vervolgens langs slinkse wegen weer uitkomt bij het verhaal waar het allemaal mee begonnen was.’
Wat een merkwaardig boek was het, vertelkunst van de bovenste plank. Daarna verscheen in 2004 het minder dikke en minder spectaculaire Het logboek van Brandaan. En nu verschijnt in december bij Querido de roman De handelingen van Thomas (520 bladzijden, kijk dan heb je wat). ‘We schrijven 73 na Christus’, staat er in de prospectus van de uitgever en dan volgt dit: ‘Ooit redde Adrianus bij de toren van Babel een heremiet van de hongersdood. Daarvoor kreeg hij een omgekeerde spraakverwarring cadeau: hij spreekt alle talen van alle tijden, van dieren en van mensen.’ Zo kennen we Van der Linden weer: hij gaat ons alle hoeken van de kamer laten zien, wacht maar af!
En dan is er het debuut van Peter Buwalda (1971) bij De Bezige Bij. Een roman van ruim 560 pagina’s, titel Bonita Avenue. Een meer dan ambitieuze familiegeschiedenis. In de aanbiedingsprospectus lezen we: ‘Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis.’ De uitgever maakte een apart boekje (‘gratis vooruitboekje’) met hoofdstuk I. Veelbelovende eerste zin: ‘Toen Joni Sigerius hem op een zondagmiddag in 1996 meenam naar de woonboerderij van haar ouders om hem officieel voor te stellen, gaf haar vader hem een hand die hem aan de stevige kant leek.’ Wie is die ‘hem’? Wie gaf een hand die aan de stevige kant leek? Waarom ‘leek’? Buwalda zet in dit eerste hoofdstuk een overtuigend beeld neer van een patser met een wiskundeknobbel en een judo-obsessie. Zoiets lees je niet vaak in Nederland. Buwalda schrijft laconiek, helder en precies, zonder zwaar aangezette literaire tierelantijnen. Als de rest net zo goed is als dit eerste hoofdstuk hebben we er eentje bij.