Parijs - De dood of de gladiolen. Dat moeten zuster Maurice-Marie (89), zuster Marie-Danièle (86) en zuster Saint-Denis (81) gedacht hebben toen zij begin juli het hazenpad kozen. De drie nonnen wonen en werken sinds 1964 in een klooster in Roquebrune-Cap-Martin, een plaatsje tussen Nice en de Italiaanse grens. Gedurende dertig jaar gaven ze les aan het naburige Institut Saint-Joseph. Dit voorjaar besloot de moeder overste dat het beter was dat de stokoude nonnen verhuisden naar een verzorgingstehuis. Dat bevond zich in Aubenas, vierhonderd kilometer verderop.
Na het vernemen van dit verontrustende nieuws besloten de drie de wijk te nemen. Voor zuster Maurice-Marie, in 2009 gedecoreerd met een Legion d'Honneur voor haar liefdadigheidswerk, liep de poging al direct uit op een fiasco. Tijdens een laatste bezoek aan de kloosterkapel kwam zij op de avond van de vlucht ten val en brak haar heup. De twee overgebleven nonnen zetten door en vonden al snel een woordvoerder in de persoon van een neef.
‘Op die leeftijd ga je niet met mensen slepen’, aldus de neef. ‘De zusters hebben eerder behoefte aan de nabijheid van hun oud-leerlingen en buurtbewoners dan van medisch personeel.’ Nice-Matin wist afgelopen weekend te melden dat Marie-Danièle en Saint-Denis zich schuilhouden in een appartement dat hun door een anonymus uit ‘christelijke naastenliefde’ beschikbaar is gesteld. Een religieuze rechtbank zal nu waarschijnlijk over hun lot beslissen.
De gezusters van de kloosterabdij Notre-Dame de l'Annonciation in de buurt van Avignon lijken dan toch beter af. Anders dan de nonnen in Roquebrune-Cap-Martin leven zij in zelfgekozen opsluiting, maar hebben ze wél het recht te sterven binnen de kloostermuren. Bovendien sloten de bewoonsters onlangs een lucratief contract met Universal Music, het platenlabel van onder anderen Lady Gaga en Amy Winehouse. De platenmaatschappij zocht aanvankelijk over de hele wereld naar een koor voor een cd met Gregoriaans gezang. Bewust van het risico dat het project eventuele kandidaten af zou kunnen schrikken, adverteerde Universal met een citaat van Augustinus: ‘Zingen staat gelijk aan twee keer bidden.’
De zusters uit Avignon sprongen eruit, al bleek de ondertekening van het contract niet eenvoudig. De 28 zusters blijven huiverig voor contact met het ondermaanse en platenbaas Dickton Stainer moest het contract door het traliewerk schuiven via welk de zusters met de buitenwereld communiceren. Een indirect gevolg van deze levenswijze is ook dat de zusters de coverfoto voor hun album zelf moeten maken, net als eventuele promotiespotjes. ‘Het gezang van de nonnen biedt een uitvlucht uit het lawaaierige moderne leven vol uitdagingen en stress’, zo motiveerde Stainer zijn project.