Robin van Persie maakte meteen bij zijn debuut enige jaren geleden in het eerste van Feyenoord duidelijk dat hij een godgegeven talent is. Hij heeft het juiste postuur voor een vedette, is linksbenig met een goed rechterbeen, kan redelijk koppen en leek uit te groeien boven Van der Vaart, maar is inmiddels ingehaald door Sneijder en Heitinga, die deze zomer zijn te bewonderen in Portugal. Het zal een raadsel blijven waarom hij niet doorbrak bij Feyenoord. Geen trainer zal met plezier zo’n groot talent op de bank zetten, dus ook Bert van Marwijk niet. Van Persie vindt zelf dat hij een zeer kritische omgeving heeft. En hij is altijd wel in het nieuws.

Veertien dagen geleden moest hij voor zijn leven rennen na Jong Ajax-Jong Feyenoord, vorige week verdiende hij een droomtransfer naar het grote Arsenal. En passant vindt hij het jammer dat hij niet wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar heeft er wel begrip voor, zei hij zondag in Studio voetbal. Dat een reserve van Feyen oord wel begrip heeft voor de keuze van Dick Advocaat moet een hele geruststelling zijn voor de bondscoach tijdens het komende Europees Kampioenschap. Op de vraag waarom Pierre van Hooijdonk wél en hij nooit voor of na de training extra bleef oefenen op vrije trappen suggereerde hij dat Van Hooijdonk graag koketteerde met dat trainen. Dan ging hij op dat trainingsveld staan zodat iedereen hem kon zien, en daar hield Van Persie niet zo van.

In dat gekoketteer lijkt Van Hooijdonk, die in het nemen van vrije schoppen zo’n beetje de beste van Europa is en ook nooit een penalty mist, een beetje op Ronald Koeman, die in zijn tijd de beste was en nooit een belangrijke penalty miste. Ook Koeman oefende bijna dagelijks op het trainingsveld, voor het oog van supporters. Ondanks hun beider gekoketteer won Feyenoord dankzij de vrije schoppen van Van Hooijdonk zijn laatste grote prijs en won Barcelona dankzij een vrije schop van Koeman zijn enige grote prijs.

Van Persie houdt daar niet van, dat Koeman en Van Hooijdonk op het trainingsveld oefenden. Hij doet dat anders. Hij rijdt elke woensdag richting Eindhoven naar een adept van trainersgoeroe Wiel Coerver, naar de jeugdtrainer van PSV Ricardo Monitz. Dan zoeken ze een grasveldje en trainen drie uur op techniek. Heerlijk vindt hij dat. Waarom redeneerde hij niet even door, dacht ik, en tekende hij dan niet meteen voor PSV, dat hem ook een aanbieding had gedaan? Dan had hij de hele dag op kleine achterafgrasveldjes met die Monitz kunnen trainen. En hoe moet dat nu bij Arsenal? Gaat hij thuis in de woonkamer op vrije schoppen oefenen of op kleine achterafveldjes waar je je het leplazarus moet lopen om telkens al die ballen op te halen? Of heeft hij daarvoor zijn kritische omgeving?