Naast De Nederlandse Operain Amsterdam heeft Nederland ook z’n Nationale Reisoperadie kriskras door het land reist. Het seizoen 2007/2008 ziet er sprankelend uit, met raar, opvallend, spannend muziektheater. Het begint al op 8 september in Enschede met Medea van Cherubini, uit 1809. Die opera zie je zelden, je weet alleen van de legendarische opvoering met Maria Callas. Nu zingt Elzbieta Szmytka de hoofdrol. Jan Willem de Vriend dirigeert het Gelders Orkest en regisseur is de sympathieke en geestige Amerikaanse, in Nederland wonende bariton Dale Duesing, bekend van ontelbare rollen in Amsterdam, Brussel en elders.

Van twee eeuwen eerder (1605) is de madrigaalkomedie La barca van de benedictijner monnik Adriano Banchieri, bestaande uit twintig opwindende madrigalen over een zeer actuele situatie: een schip vol mensen van heel verschillende pluimage die het met elkaar moeten zien te rooien. Première: 15 september in Hengelo.

Een wereldpremière is Snow White, Tragic Operetta van de Nederlandse componist Micha Hamel, naar de experimentele roman van Donald Barthelme uit 1967 waarin Sneeuwwitje op een flat woont met zeven mannen die één keer in de week met haar onder de douche mogen. Muzikale leiding: Ed Spanjaard, regie: Marcel Sijm, première 19 januari 2008. Verder nog te kust en te keur: Les contes d’Hoffmann van Offenbach, Verdi’s La traviata in de geprezen regie van Monique Wagemakers en een nieuwe enscenering van Mozarts Zauberflöte door het Rotterdamse duo Gerrit Timmers en Mirjam Koen. Gaat dat zien!

foto credit:
Dale Duesing
Nationale Reisopera