Vastbesloten om zijn ex-vrouw Veronica van het leven te beroven was het Hogerhuislid John Bingham, de zevende Graaf van Lucan, op die bewuste novemberavond naar de voormalige familiewoning aan de Lower Belgrave Road gekomen. Tijdens de vechtscheiding was Lucan de voogdij over de drie kinderen kwijtgeraakt, iets dat de besnorde edelman niet kon verkroppen. In de keuken sloeg hij de nanny Sandra Rivett morsdood. In het donker had Lucan de 29-jarige voor zijn ex aangezien. Nadat hij zijn vergissing had ontdekt, viel hij zijn vrouw aan, maar zij wist gehavend en wel te ontkomen.

In zijn Aston Martin reed het Hogerhuislid richting de zuidkust. De auto, met bloedsporen, werd later aangetroffen bij Newhaven, dat een bootverbinding heeft met Frankrijk. Onderweg was hij bij zijn goede vriendin Susan Maxwell-Scott langsgegaan. Zij is de laatste die hem levend heeft gezien. Door de jaren heen is hij als een soort monster van Loch Ness diverse keren ‘waargenomen’, van Namibië tot Nieuw-Zeeland, van Goa tot Gabon. In 1999 werd Lucan, die als hij nog leeft nu tachtig jaar oud zou zijn, officieel dood verklaard. Zijn beste vriend John Aspinall heeft altijd volgehouden dat Lucan op de bodem van Het Kanaal ligt.

Aspinall stond eerder dit jaar centraal in een tweedelige dramaserie over Lucan. Deze sociaal-darwinist bestierde de Clermont Club, een gokclub waar ‘Lucky Lucan’ na aanvankelijke winsten een fortuin had vergokt. Een ander lid was Jimmy Goldsmith, de miljardair die later de anti-Brusselse Referendum Party zou oprichten. Dit was de plek waar Lucan, ooit kandidaat om de rol van James Bond te spelen, zijn ondergang tegemoet ging.

Ook justitie is er altijd van uitgegaan dat Lucan de moordenaar was – hij is ook bij verstek veroordeeld – maar in A different class of murder beweert Laura Thompson dat Lucan een huurmoordenaar had ingehuurd en daar te laat spijt van kreeg. Volgens de nanny van de Maxwell-Scotts is Lucan die nacht naar het vliegveldje van Headcorn gegaan om naar Frankrijk te vluchten. Dat zou betekenen dat de graaf misschien nog, ergens ter wereld, leeft. Echter, Lucans moeder heeft altijd beweerd dat haar zoon ‘niet het soort Engelsman is die kan omgaan met het leven in den vreemde’.