De klinkende Japanse overwinning op de Russen in 1905 veroorzaakte een schokgolf door de hele wereld. De Westerse landen zagen hoe ‘één van hen’ het aflegde tegen wat we nu een ontwikkelingsland zouden noemen. De gekoloniseerde bevolkingen beseften dat hun overheersers niet onkwetsbaar waren. In Rusland brak een revolutie uit. En De Groene Amsterdammer? Die zag in de militaire successen van de Japanners het bewijs dat je ook van vegetarisch eten spierballen krijgt.

‘Het is algemeen bekend, dat de Japanners in hoofdzaak van plantenvoedsel leven, in meer of mindere mate dus vegetariërs zijn, en zou men hieruit het bewijs kunnen putten, dat ook een vegetarische leefwijze tot groote krachtinspanning in staat stelt’, schreef dr. V. v. d. Plaats in De Groene van 15 januari 1905. (vervolg)

Het Japanse vegetarisme – of beter: veganisme, want ook zuivelproducten en eieren stonden zelden op het menu - kwam niet voort uit diervriendelijke principes. Godsdienst speelde een rol, maar de belangrijkste reden zou liggen in de schaarste van het dierlijk voedsel. De Japanners hadden in ieder geval niet te lijden onder hun strikte dieet, zo toonde de recente oorlog volgens de auteur. Over de opsteker die deze overwinning was voor het antikoloniale sentiment geen woord. Maar wat een overtuigend staaltje vegan power!

***

Bezoek het historisch archief van De Groene Amsterdammer en blader door de eerste 64 volledige jaargangen, van 1877 tot en met 1940. http://193.67.146.137/dga/