Wie niet sterk is en ook niet slim die moet met een groep zijn en geen oranje dragen. Dat geldt voor supporters van het Nederlands voetbalelftal, Oranje, dat in de zomer van 2010 deelneemt aan het WK in Zuid-Afrika. Nu al lopen de rillingen over de rug. We zien voor ons hoe Nederlanders uit Varsseveld of Huissen, die stedenbouwtechnisch gesproken niet veel meer hebben gezien dan Arnhem en een keer Amsterdam tijdens een kantooruitje (‘We gaan ook bowlen! Met z’n allen! Het wordt dus echt gezellig!’) plotseling in een stad belanden die minstens twee keer zo groot is als… nou, als Varsseveld en Huissen bij elkaar. We zijn bang dat hen iets overkomt. Thuis in Varsseveld of Huissen is het engste wat ze tegenkomen het groepje hangjongeren bij het voetbalveldje tegenover het huis van dokter Jansma. In pak ‘m beet Johannesburg zijn er geen hangjongeren van dat genre, maar wel heel veel hang-en-wurgjongeren, die wat engheid betreft van een serieuzer kaliber zijn.
Het Zuid-Afrikaanse veiligheidsinstituut ISS heeft nu bij monde van criminoloog Johan Burger gewaarschuwd dat Nederlandse voetbalsupporters bij het WK hun ‘oranje uitdossingen’ zo min mogelijk moeten dragen. ‘Anders lopen ze buiten de stadions extra risico slachtoffer te worden van criminelen die het vooral gemunt hebben op buitenlandse toeristen.’
De kans om in Zuid-Afrika slachtoffer te worden van een misdrijf is vele malen groter dan in Nederland. 38 moorden per 100.000 inwoners, tegen één in Nederland; veel roofovervallen en car jackings.
Adviezen voor de Oranje-supporters die naar Zuid-Afrika gaan: daag criminelen niet uit (laat zo min mogelijk zien dat je toerist bent); loop met een grote groep mensen over straat (alleen is gevaarlijk); loop niet te koop met kostbaarheden.
Je kunt ook iets anders doen. Waarschijnlijk komen er straks Oranje-prullaria op de markt voor de veiligheid van ons volkje, zoals de grote Oranje-afweer-en-verdedigings-kit: shirts die een stroomstoot afgeven; hoeden met een moker erin; een schuiftoeter met een afgezaagd jachtgeweer erin verstopt; claxons die sarin of ebola spuiten – dat soort dingen.
Je kunt ook gewoon in het oranje blijven maar ervoor zorgen dat je alles in groepsverband van een man of vijftig doet. Ook douchen, braken en naar de wc gaan.
Of glashard ontkennen dat je een toerist bent. ‘Ben jij een Oranje-fan?’ vraagt de overvaller aan ‘de generaal’, uitgedost met bossen wortelen in zijn oren, een stuk kaas op zijn hoofd, oranje dreadlocks, klompen, een oranje tuinbroek en met zijn – oranje geverfde – geslachtsdeel uit zijn broek bungelend.
‘Ik? Neu joh. Ik woon hier. Al jaren. Ik ben op weg naar mijn werk. En kostbaarheden heb ik al helemaal niet.’
Misschien is het slimste nog, in het kader van if you can’t beat them, join them, om inderdaad het oranje achterwege te laten en net te doen alsof je zelf een crimineel bent. Een overvaller of een moordenaar. Je doet criminelenkleren aan, en gaat dan wijdbeens lopen en vaak op de grond spugen. Als je een echte rover/moordenaar ziet naderen, stap je brutaal op hem af. Ook al sta je te trillen op je benen en zijn je knieën van elastiek, je zegt: ‘Yo, man. Peace. Respect. Chill. Dude. Hé, heb jij nog een beetje relaxt beroofd en vermoord vandaag? Met geweld? Te gek hè, roven en moorden? Met geweld? Doe ik ook. (spugen) Liefst de hele dag. Maar ja, ik moet tussendoor ook nog car jacken, en dat kost ook tijd zoals je weet, ha ha peace respect man yo! Voor mun wijf, weet je wel, pussy punani huppekee erop en erover – peace! (neus ophalen en spugen) Of ik nog voetbalsupporters heb gezien? Van Oranje? Neu joh, ik niet, nergens, de hele dag al niet, eigenlijk nog nooit van mijn leven. Maar als ik er een zie, dan zeg ik het. Ik haat ze, weet je (spugen met vies gezicht), geen peace en geen respect. Wow man, ik heb zin om er een te beroven en vermoorden, zo’n Oranje-loser. Met geweld. Ga je mee? Ah man, je kunt me in de middel of de night wakker houden voor een goede beroofmoord op een supporter, en dan als toetje zijn car jacken. The water walks me in the mouth, man. Respeccerdepect! Dude.’
Dan heb je nergens last van. Geen crimineel heeft in de gaten dat je een Oranje-toerist bent. Hij druipt vanzelf af en gaat op zoek naar een Duitser met iPhone, iPod, foto- en videocamera en laptop.
Of misschien gaat het Oranje-legioen wel helemaal naakt, dat is ook incognito. Alleen waar laten ze dan hun kostbaarheden?