Caracas – ‘Je hebt op de oppositie gestemd, je bent een landverrader!’ Verbouwereerd kijkt Janset Rojas (35) naar de woedende vrouw in de rij voor de bakkerswinkel die kennelijk ons gesprek over de parlementsverkiezingen in Venezuela heeft gehoord.
De oppositie heeft verpletterend gewonnen en Rojas is voor het eerst sinds tijden hoopvol over de toekomst.
‘Onze commandant (de overleden socialistische president Hugo Chávez) heeft gezegd dat dit kon gebeuren en dat ons volk deze fase kan overwinnen. Wij moeten volhouden en mogen de revolutie niet opgeven! Waarom wil je eigenlijk hier chocola kopen? Waarom ga je niet naar een winkelcentrum met airconditioning, waar jullie rijken zo graag komen?’
Rojas is actrice en drie jaar geleden maakte ze straattoneel waarmee ze mensen bewust wilde maken van de problemen waar Venezuela voor stond. De haat tussen voor- en tegenstanders van Chávez was een belangrijk thema, vertelt ze. En die haat blijft het politieke toneel beheersen.
De verenigde oppositiepartijen haalden vorige maand een tweederde meerderheid in het parlement en kunnen nu bijvoorbeeld een referendum houden over de vraag of de bevolking president Maduro voortijdig naar huis wil sturen. Zijn mandaat loopt in 2019 af, maar hij is niet in staat geweest de schaarste aan eerste levensbehoeften en de gierende inflatie het hoofd te bieden. Hij en zijn politieke vrienden worden verdacht van corruptie. Tegenstanders en kritische media wordt de mond gesnoerd.
De meerderheid van het volk is het beu en wil niet meer uren in de rij staan voor een pak melk of luiers, wie er ook regeert. De regering, die nog steeds door Maduro wordt samengesteld, houdt zich echter vooral bezig met de vraag hoe de revolutie van Chávez én zij zelf kan overleven. In allerijl heeft ze ervoor gezorgd dat handlangers in het hooggerechtshof werden benoemd, en dat hof heeft bepaald dat drie parlementsleden van de oppositie onrechtmatig gekozen zijn. Dat zet de tweederde meerderheid op de tocht.
Maduro heeft een radicaal-linkse minister van Economische Zaken benoemd. De oppositie op haar beurt heeft op 22 januari een decreet verworpen dat de regering in staat stelde economische maatregelen te treffen zonder het parlement te raadplegen. De patstelling is compleet. Intussen moet de Venezolaan voor een euro al duizend bolívares neertellen en worden de rijen voor de winkels langer. Janset Rojas gaat door met haar plannen om te vertrekken en in Rio de Janeiro een filmopleiding te gaan doen.