Alles heeft met alles te maken, ook in de sport. Als je goed kijkt en luistert en leest, zie je de verbanden, de onontkoombare verbintenissen en overlappingen en raakpunten en -vlakken tussen wedstrijden, spelers, ploegen en incidenten. En opmerkelijk is dat het allemaal met één ding te maken lijkt te hebben.

Ajax won eindelijk weer eens, met 6-0 van Willem II. Met twee doelpunten van Klaas Jan Huntelaar. Huntelaar was de laatste maanden uit vorm, en onzeker. Hij kon geen deuk in een pakje boter schieten. En die boter, die hoort bij de vis.

Ajax kon Jaap Stam weer dankbaar zijn. Hij leidde de verdediging als vanouds. Hij was een rots in de branding. Zaad dat op rotsen valt, ontkiemt niet. En de kiem voor de overwinning werd gezaaid door de weergaloze acties van de Belgische rechtsbuiten Tom de Mul. Hij scoorde zelf ook twee keer, en lijkt het spitsenprobleem bij Ajax ietwat te verzachten. Hij werd man van de wedstrijd, De Mul. Een mul is een vis.

Tegenstander Willem II was kansloos, en werd afgedroogd. Er is een schepsel dat zich op het droge buitengewoon ongemakkelijk voelt.

ADO Den Haag verloor kansloos van NEC met 0-2. De club zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen. De eerste van die klappen is een daalder waard. En zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Gasten, die komen gewoonlijk op visite. En visite blijft maar drie dagen fris. Net als vis.

In Utrecht werd gespeeld in de stromende regen. Het werd een waterballet. Maar de spelers van Utrecht, dat met 3-0 won, voelden zich daar uitstekend in, in dat water. Als een vis.

Een van de redenen waarom de tegenstander, FC Groningen, geen vuist kon maken was dat de helft van het spitsenduo niet goed speelde: Salmon.

Utrecht duwde Groningen dan ook kopje onder. Dat kopje had een bordje voor zich, en dat bordje werd, met nog een paar soortgenoten, na de thee verhangen bij de wedstrijd tussen Heracles en Roda JC.

Feyenoord-Heerenveen was een spektakel. Het werd uiteindelijk 4-3 voor Feyenoord. Voor Heerenveen wist topscorer Alves weer een keer het net te vinden. En achter het net, daar moest doelman Timmer vissen.

‘Onze verdediging stond te slapen bij dat derde doelpunt’, reageerde trainer Koeman. En wie slapen zegt, denkt aan Pieter van den Hoogenband, de topzwemmer. Die houdt erg van slapen. Hij slaapt het liefst twaalf uur per nacht. Na die twaalf uur rekt hij zich eens uit en staat op. Want hij moet zwemmen, Net als vis.

In Engeland won Liverpool, de nieuwe club van Dirk Kuyt, met 4-0 van Wigan Athletic. Een van de vier goals werd gescoord door Kuyt. Zoals iedereen weet, is kuit de naam voor de eitjes van een vis.

Bij Arsenal was Robin van Persie weer een van de uitblinkers. Zijn tegenstander kreeg geen vat op hem, en omschreef na de wedstrijd de watervlugge spits als ‘glad als een aal’. En een aal is een vis.

Arsenal speelt altijd met een ruit op het middenveld, met de punt naar achteren. Drie van die punten werden binnengehaald door psv, dat Vitesse met enige moeite met 1-0 versloeg. Zijn club had méér verdiend, zei Vitesse-trainer Aad de Mos. (In een meer wonen vissen.) Maar het ging mis op een gegeven moment. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Vitesse had gestreden, was bekaf. De spelers liepen na afloop met de tong (een vis) op de schoenen. Het stadion zal vol. De toeschouwers zaten als haringen in een ton. Hun steun scheelde een hoop voor de thuisploeg. Grote hopen worden gedaan door paarden. Die moet je niet achter de wagen spannen. Die niet waagt, die niet wint. En winnen, dat deed ook AZ. Tegen Excelsior, dat in de 61ste minuut Grot in het veld bracht voor Steur. Kaviaar wordt gemaakt van de eitjes van de steur, een vis.

AZ heeft keepersproblemen, en overweegt om voor een maand een ervaren doelman aan te trekken: Ronald Waterreus. De grootste reus van het water is de vinvis.

AZ heeft veel in zijn mars. Erben Wennemars schaatste in China weer ijzersterk. Twee keer tweede op de duizend meter. Wennemars stottert soms een beetje. Toen hij wilde vertellen dat hij het best prettig vond om in China te verblijven, zei hij: ‘Ik heb zeker geen heek-heek-hekel aan dit land.’ Een heek is een vis.

Bij de dames schaatste Nederland niet zo sterk. Misschien moeten ze het meer hebben van de lange afstanden. Voor dit seizoen zijn grote verwachtingen gewekt door Marja Vis.

Het deskundige televisiecommentaar bij het schaatsen werd gegeven door Frank Snoeks. Hij wist alles beter. De beste stuurlui staan nu eenmaal aan wal. En het grootste zoogdier, dat is en blijft de walvis.