Jair Bolsonaro, links, met zijn zoon Flavio Bolsonaro. © Silvia Izquierdo / AP

Rio de Janeiro – Nog geen maand na het aantreden van zijn regering zit Bolsonaro diep in de modder. ‘Wij hebben hier niets mee te maken’, luidde zijn commentaar op de fatale dambreuk afgelopen weekend waardoor honderden landgenoten in de modderstroom omkwamen. ‘Het is niet onze schuld.’

Een ‘modderfiguur’, vond de Braziliaanse pers over het eerste buitenlandse optreden van de ultrarechtse president op de economische top in Davos. In een speech van zesenhalve minuut blafte hij wat platitudes over een nieuw ‘zonnig Brazilië’ en ‘God boven allen’. Daarop serveerde hij een lege tafel met alleen de naambordjes van hem en zijn belangrijkste ministers aan de wereldpers. De reden: een huiselijk corruptieschandaal waarover hij niet ondervraagd wilde worden. In de hoofdrol een van zijn drie onafscheidelijke zonen.

Het begon in oktober toen de financiële autoriteit van Brazilië (coaf) verdachte transacties ontdekte op de bankrekening van de chauffeur van zoon en afgevaardigde Flávio Bolsonaro. Het nieuws werd tot na de verkiezingen onder de pet gehouden. Want juist de ‘schone handen’ van de Bolsonaro-clan waren de belangrijkste campagnetroef. In december bleek dat de chauffeur en ex-politieagent zijn halve familie in de kabinetten van pa en zoon Bolsonaro had ondergebracht. Zoals dat nu eenmaal gaat: je krijgt een overheidsbaantje, hoeft er niet voor te werken, maar in ruil daarvoor keer je een deel van je gratis salaris aan je beschermheer uit.

In drie jaar ontving de chauffeur twee miljoen euro op zijn rekening. Waarschijnlijk allemaal van mensen die voor de Bolsonaro’s werkten. De chauffeur, een dikke vriend van pa Bolsonaro, maakte geld over aan de vrouw van Bolsonaro en haalde duizenden cash van zijn rekening. Zoon Flávio werd betrapt op het storten van 30.000 euro cash in één maand op zijn eigen rekening. ‘Ik handel in tweedehands auto’s’, zei de chauffeur. ‘En ik in huizen’, zei de Bolsonaro-zoon.

Afgelopen week kwam de grote schok: Flávio had ook de vrouw en moeder van de leider van het grootste moordcommando van Rio in zijn kabinet ondergebracht. De man is een ex-special trooper van de militaire politie die wordt gezocht voor marteling, ontvoering en moord. Hij is de baas van het paramilitaire doodseskader dat verdacht wordt van de moord op het zwarte linkse gemeenteraadslid Marielle Franco tien maanden geleden. ‘De terreur reikt nu tot in het presidentiële paleis’, schreef een partijgenoot van Marielle. Een andere partijgenoot, Jean Wyllys, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid ooit, besloot dit weekend naar het buitenland te vluchten. Hij zei de doodsbedreigingen niet meer aan te kunnen. ‘Een grootse dag!’, twitterde president Bolsonaro.


Lees ook