Daarbij vergeleken is de Iraniër die de Nederlandse politiek met zijn knip- en plakwerk bijna in een nieuwe ‘paspoortcrisis’ stortte, een miezerige beginneling. Want hoe spectaculair het door de politie ter beschikking gestelde filmpje van de betreffende huisvlijt ook is, het gebeurt dus overal, en vaak ook op heel wat grotere schaal dan hier in Nederland.
En gelukkig maar. De overgrote meerderheid van de asielzoekers die in Nederland aankloppen, heeft een vals paspoort. Niet omdat het criminelen zijn, maar omdat ze onder hun eigen naam eenvoudig hun land niet uitkomen. Komt vakbondsactivist Abdoullah bij de luchthavendouane van Teheran, zegt de beambte: ‘Eigenlijk zouden we u het liefste doodmartelen, maar gaat u rustig naar Nederland.’
Uitermate jammer dat het zo niet werkt. Ook jammer is dat bijvoorbeeld Koerden weten dat ze als Koerd nauwelijks kans maken op een Nederlandse verblijfsvergunning, zelfs al zit hun rug vol martelstrepen uit de Turkse gevangenis. Turkije staat immers op de lijst van veilige landen. Zo'n Koerd zal er dus alles aan doen om aan een paspoort van een onveilig land te komen - Iran bijvoorbeeld. Wat een jokkebrok!
De verontwaardiging over de ‘mensensmokkel’ is extra groot omdat de vervalsers van de paspoorten en al die andere ‘mensenhandelaars’ geld vragen voor hun diensten. En inderdaad, hoe veel heroïscher zou het zijn als zij, gelijk het ganse Nederlandse volk in de Tweede Wereldoorlog, gratis hun eigen leven in de waagschaal zouden leggen voor het helpen van hun landgenoten. Woonden wij in Iran, wij zouden onze landgenoten natuurlijk gratis helpen.
Helaas gelden ook voor paspoorten de wetten van de vrije markt: hoe schaarser het goed, hoe hoger de prijs. En soms gaat bij de paspoortknutselaars helpen over in handel, want asielzoekers zijn net als hasj: hoe strenger het beleid, hoe meer geld er door criminelen aan hen te verdienen valt. Nederland heeft de mensensmokkel over zichzelf afgeroepen.
De 110 valse Nederlandse paspoorten die vorige week aan het licht kwamen zijn, afgaande op het verhaal van het betreffende politieteam, door hun rechtmatige eigenaren weggegeven of verkocht aan de mensensmokkelaars. De eigenaren deden pas na een tijdje aangifte van vermissing, en in de tussentijd zaten de Iraniërs en Irakezen al in het vliegtuig.
Deze paspoorten dienden slechts om Nederland binnen te komen. Gezien de onlangs aangenomen Koppelingswet, die illegalen van voorzieningen moet uitsluiten, mag het echter niemand verbazen als er binnenkort ook een levendige handel komt in paspoorten voor binnenlands gebruik.
Daar is wel wat tegen te doen. Stelt allen uw paspoort gratis beschikbaar aan een illegaal, die er tijdelijk z'n eigen foto op laat plakken. Het zou de Koppelingswet in één klap onuitvoerbaar maken, en de criminele mensenhelpers hebben het nakijken.