In de krant met de beste sportkaternen is deze week een foto afgedrukt over twee hele pagina’s van een vrouw die op volle zee achter een boot zwemt. Zij, zwart pak, rode badmuts, doorklieft de oceaan, omgeven door een drijvende bak van touw en staal: ‘Zwemmen in een haaienkooi’.
Het is ‘de 56-jarige moeder Jennifer Figgs uit de Verenigde Staten’.
En? ‘Ze oefent voor een spectaculaire zwemtocht die ze rond 1 december wil beginnen. Figgs wil de eerste vrouw worden die de Atlantische Oceaan overzwemt. Op de foto zwemt ze in een kooi die haar tegen haaien moet beschermen.’
Waarom doet ze dat? vragen we ons af.
‘Toen haar zoontje op z’n zevende verjaardag vroeg of z’n moeder wilde stoppen met roken, zei ze “ja”. Ze begon meteen aan een nieuwe verslaving: endurance-sport.’
Je hebt sport, en als dat lang duurt, dan heet het duursport. Bijvoorbeeld een marathon of de triatlon. Dan heb je ook de extra lang durende duursporten als de dubbele marathon of zesdaagse-fietsen. Dat zijn peperduursporten.
De mens wil nu eenmaal voelen dat hij leeft. Daarom is er sport, en daarom zijn er grenzen. En daarom is er duursport en worden grenzen verlegd. Maar het kan nog verder. We moeten niet denken dat de peperduursporten het meest extreme zijn voor de mens als sportend wezen. Want er is dus ook endurance-sport, weten we dankzij moeder Figgs, te vertalen als verduur-sport. Wat de mens allemaal kan verduren zonder dood neer te vallen, dat is wat de verduursporter wil weten.
‘Ze heeft inmiddels over heel de wereld 48.000 kilometer hardgelopen en 25 rivieren overgezwommen. Ze is in Roemenië achterna gezeten door uitgehongerde honden en zigeuners die met stenen gooiden. Ze is in de wateren tussen Amerika en Cuba overvaren door een piratenschip.’
De verduursporter doet het niet voor een medaille. Want in Roemenië achterna gezeten worden door uitgehongerde honden en zigeuners die met stenen gooien is geen Olympische sport. Nog niet, tenminste. Dat geldt ook voor in de wateren tussen Amerika en Cuba worden overvaren door een piratenschip. Dat staat niet eerder dan in 2020 op het programma van de Spelen.
De verduursporter doet het niet voor eeuwige wereldroem, maar voor iets anders. Toch staat er soms iets in de krant. Wanneer er aandacht wordt geschonken aan mensen als mevrouw Figgs, mensen met een missie, krijgen deze sporters, de ultieme helden van onze tijd, de aandacht die ze verdienen.
Er zijn vele verduursporters, en ze beoefenen zeer uiteenlopende disciplines, meestal alleen, soms in teamverband. Als het in de krant staat, kijken we er veel te gemakkelijk overheen. We moeten beter opletten, op al die schitterende prestaties van de verduursporters. Kijk maar:
‘Zweepslagen voor kus’; ‘Vrouw werkt tien jaar als nep-arts’; ‘Vrouw blaast zichzelf op’; ‘Aangehouden na tonen blote billen aan agenten’; ‘Undercover tussen omstreden salafisten’; ‘Verpleeghuis wil vrouw verwijderen’; ‘Na vijftig jaar uit huis gezet na merkwaardige deal’; ‘Eluana zoekt een plek om te sterven’; ‘Vrouw wekenlang aan enkels gebonden’; ‘Jager doodt peuter’; ‘Vrouw in coma bevallen van baby’; ‘Rolstoeler zit drie dagen vast’; ‘Marokkaans meisje werd huisslavin’; ‘Man overleeft val van 21 hoog’; ‘Lichaam in water van Oostersekade’; ‘Hilversummer belaagd op fiets’; ‘Whiskyliefhebber rooft gokkasten Oud-West leeg’; ‘Amsterdammers rammen met gestolen Ford winkel in Zwanenburg’; ‘Rijmaniak drijft politie tot wanhoop’; ‘Meer dan 170 kleinkinderen begraven hun oma’; ‘Te veel knijpen in kleine dingen is niet goed’; ‘“Zwangere man” weer in verwachting’; ‘Horeca massaal opgelicht door zwervend duo’; ‘Gevangene stuurt zichzelf op’; ‘Nigeriaan (84) met 86 vrouwen op borgtocht vrij’; ‘Dronken familie mag baby niet naar huis rijden’; ‘Russin heeft langste benen ter wereld’; ‘Armloze man steelt televisie’; ‘Brutaal stel richt huis in met gestolen spullen’; ‘Amerikaanse woont jarenlang tussen dode familieleden’; ‘Meisje rijdt met tantes auto door winkelruit’; ‘Vrouwen krijgen boete voor topless zonnen’; ‘Australiër op hoogste stelten ooit’; ‘Slechtste bokser ooit gooit handdoek in de ring’; ‘Vis geopereerd aan hernia’; ‘Braziliaanse Melanie heeft de mooiste billen’; ‘Zestienjarige jongen zeilt alleen de wereld rond’; ‘Dove kan na vijftig jaar weer horen’.
Laten we voortaan de verduursporters – Eluana, die 170 kinderen, de armloze man, Melanie en alle anderen – de eer bewijzen die hen toekomt en telkens als we de krant lezen, begrijpen dat ze een enorme prestatie hebben geleverd. In al die verschillende disciplines.